Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-05 20:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/erik-slottner-vi-skickar-inte-in-manniskor-pa-aldreboenden/

STHLM

Erik Slottner: Vi skickar inte in människor på äldreboenden

Äldreborgarrådet Erik Slottner (KD).
Äldreborgarrådet Erik Slottner (KD). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) säger att rutiner gällande utflytt från äldreboenden är ”på gång” – och att det är upp till varje person att själv avgöra om den vill flytta in under coronapandemin, som drabbat äldreboenden särskilt hårt.

– Att förvägra en äldre att flytta in på ett boende som man har köat till, och som man har laglig rätt att flytta in på, nej, det skulle inte jag vilja stå för, säger han.

Över 700 personer har personer har dött på äldreboenden i länet. Många av dem i Stockholms stad. Trots detta har staden inte haft några riktlinjer för hur utflytten efter avlidna ska gå till. 

Erik Slottner säger att äldreförvaltningen tittar på detta nu. 

 – Rutiner kan vara på gång, då det finns en del verksamheter som efterfrågat detta nu, säger han. 

Det har gått två månader sedan staden fick sina första bekräftade coronafall på äldreboenden. Att det dröjt så länge innan man ens börjat titta på frågan beror enligt Erik Slottner på att behovet inte funnits tidigare.

– Rutiner tas inte fram genom politiska beslut utan det gör förvaltningen när det finns ett behov av riktlinjer. Och i den här frågan har det enligt uppgift inte efterfrågats ute i verksamheterna utan att man har klarat av det här från fall till fall. Det ligger på verksamhetschefernas ansvar att se till att utflyttning från en avliden kan ske på ett tryggt och säkert sätt. 

Är du som högst ansvarig för äldreomsorgen i Stockholm nöjd med att varje boende själva fått bestämma hur de ska göra? 

– Nöjd är väl fel ordval, men jag riktar ingen kritik mot förvaltningen för att det inte funnits centralt fastställda riktlinjer utan jag har ett väldigt stort förtroende för hur man jobbar med de här frågorna på våra boenden och ute i våra verksamheter.

Om sitt eget ansvar säger Erik Slottner:

– Jag har inte fått några indikationer på att det skulle vara avlidnas anhöriga som skulle ha spridit smittan vidare, och tillägger att han i så fall hade tagit politiska initiativ. 

Den 28 april fattade Slottner beslutet att låta äldre som av oro för corona tackar nej till inflytt på äldreboende ha kvar sin köplats. Då hade redan 426 personer som annars riskerade att hamna sist i kön tackat ja.

– Det var snarare en service gentemot de äldre som känner osäkerhet att flytta in. De ska inte behöva välja mellan att tacka ja till en beviljad plats eller att tacka nej och därmed förlora sin köplats.

 572 erbjudanden om inflytt avböjdes av äldre, innan ändringen gjordes. Dessa får köa på nytt då undantaget inte gäller retroaktivt. 

Anhöriga är kritiska till att man fortsätter skicka in nya äldre trots omfattande smittspridning. Hur ser du på den kritiken?

 – Det måste vara upp till den som har fått biståndsbeslutet att själv avgöra faktiskt. Vi skickar inte in människor utan människor ansöker om en biståndsbedömning och får sedan bifall eller avslag. Får de bifall har de möjlighet att verkställa det beslutet och det kan vi inte ta ifrån dem.  

– Att förvägra en äldre att flytta in på ett boende som man har köat till, och som man har laglig rätt att flytta in på, nej, det skulle inte jag vilja stå för.

Enligt Linda Hamnes, biträdande avdelningschef på äldreförvaltningen fick stadens äldredirektör sent på onsdagen i uppdrag av Erik Slottner att ta fram en generell rutin för utflytt från äldreboenden.  

Läs mer: ”Olämpligt att skicka in nya svaga människor där coronan är kraftigt utbredd” 

Läs mer: Coronasmitta på över 500 av landets äldreboenden