Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ersättningen för digitala läkarbesök kan halveras

Min doktor och Kry erbjuder läkarbesök via app i mobiltelefonen. Kostnaden för digital vård skenar, visar DN:s granskning. Nu vill SKL halvera ersättningen till digitala vårdbolag. Något bolagen själva hävdar kommer att drabba patienterna.

Kostnaderna för digitala doktorstjänster ökar snabbt. Stockholms läns landstings nota har gått från drygt 67.000 kronor i juni förra året till närmare fem miljoner i mars i år för tjänsterna Kry och Min doktor. Och antalet stockholmare som söker hjälp i mobilen blir allt fler.

Nu vill Sveriges kommuner och landsting, SKL, halvera ersättningen, erfar DN. Ett förslag kommer inom kort att presenteras för SKL:s styrelse för godkännande.

Lars Kolmodin, som suttit i arbetsgruppen som tagit fram förslaget vill inte kommentera DN:s uppgifter om prissänkningen.

– Uppgifterna är inte offentliga. Det jag kan säga är att vi har haft uppdraget att se över prisnivån eftersom det har funnits synpunkter på att den digitala vården kostat för mycket, säger han.

Eftersom Kry och Min doktor inte har egna avtal med landstingen, utan säljer sina tjänster genom underleverantörsavtal med fysiska vårdcentraler i Jönköpings län, fakturerar de enligt utomlänstaxa.

I fjol innebar detta en kostnad för Stockholms läns landsting på 2.135 kronor per digitalt samtal för barn eller patienter med frikort, det vill säga lika mycket som för ett fysiskt läkarbesök i primärvården i ett län där man inte själv är skriven.

Priset sänktes i januari till 1.200 kronor.

– Det är väldigt svårt att prissätta en helt ny tjänst, man får resonera sig fram. Men ersättningen ska vara lägre av den enkla anledningen att man inte kan göra allt på en digital vårdcentral. Grejen med att jobba digitalt är också att kunna effektivisera, göra det billigare, säger Jonatan Vincent, controller på ekonomienheten på Regionledningskontoret i Region Jönköpings län.

Det finns ingen som kan bedriva vård för den ersättningen. Våra kostnader är ungefär 1.000 kronor för att producera ett digitalt besök, eller ärende, som vi kallar det.

Att ersättningen nu kan komma att sänkas igen, till 650 kronor enligt uppgift till DN, tas inte väl emot av Min doktor.

– Det finns ingen som kan bedriva vård för den ersättningen. Våra kostnader är ungefär 1.000 kronor för att producera ett digitalt besök, eller ärende, som vi kallar det, säger Daniel Persson, affärsutvecklingschef på Min doktor.

I detta ingår bland annat eventuella uppföljningssamtal, inköp av tjänster som provtagning via fysiska vårdcentraler, men också läkarlöner och utveckling av tjänsten.

Om sänkningen blir verklighet kan patienterna att drabbas, menar han:

– Den största risken är att vi får börja snäva in på vilka patienter vi får ta hand om och hjälpa, för att man inser att en viss patientkategori blir allt för krävande och till exempel kräver ett stort antal röntgenundersökningar som skulle innebära att vi går back på varje fall, menar Daniel Persson.

Själva tanken med det nya priset är att det ska vara tajt för dem, detta är skattemedel, och vi ska inte betala några överpriser utan vi ska betala vad det kostar, inte mer, inte mindre.

Enligt Jonatan Vincent i Region Jönköping ”ska det mycket till” för att de inte ska följa SKL:s rekommendation, när beslutet blir officiellt.

– Varför skulle vi inte göra det? SKL har vänt och vridit på frågan och i slutändan bygger det på hur mycket vi i landstingen är villiga att betala varandra för den här tjänsten.

– Vi har ingen aning om vilka effekter det nya priset kommer att få men själva tanken med det nya priset är att det ska vara tajt för dem, detta är skattemedel, och vi ska inte betala några överpriser utan vi ska betala vad det kostar, inte mer, inte mindre.

Förhoppningen hos Stockholms läns landsting, SLL, var att de digitala vårdgivarna skulle avlasta primärvården. Men enligt det 30-tal vårdcentralschefer som DN har varit i kontakt med har den förhoppningen inte infriats.

Läs mer: ”Nätläkarvården urholkar den skattefinansierade sjukvården”

Få upplever att den digitala vården avlastar – om något har arbetsbördan ökat eftersom patienter hör av sig och vill följa upp råd de fått från till exempel Kry, eller göra provtagningar.

”De skickar hit patienter som de själva inte klarar av vilket innebär ett ökat tryck på redan ansträngd situation, längre väntetider och missnöjda patienter som får söka läkare två gånger”, säger chefen för en vårdcentral i centrala Stockholm.

Det finns också en oro för att de redan upplevt snäva resurserna ska begränsas än mer.

”SLL dräneras ekonomiskt på grund av att dessa besök betraktas som utomlänsbesök och det är en helt annan taxa än den vi har. Vi är positiva till viss digitalisering av vården, men vårt önskemål är att pengarna istället skulle stanna i SLL och vi fick utveckla den verksamheten här”, säger verksamhetschefen på en vårdcentral i södra Stockholm.

Flera verksamhetschefer säger till DN att de är positiva till den digitala utvecklingen, men att den än så länge inte används på rätt sätt. Stefan Amér driver bland annat vårdcentralen Familjeläkarna i Saltsjöbaden, som i ett pilotprojekt tillsammans med landstinget testar den nya tekniken. Han säger att ett problem med tjänster som Kry är att ingen gör någon sållning inför läkarbesöken. Det gör däremot hans vårdcentral.

– Får vi samtal som visar sig inte kräva vård är det inget vi tar betalt för. Pengadiskussionen är en sak, den kommer finnas så länge landstinget och ordinarie verksamheter inte finns med på banan. Då kommer du ha aktörer som är helt fristående i systemet. Då är du osäker på om det är rätt med läkarbesök, hur är det med antibiotika, hur är det med alla faktorer du inte kan ha koll på.

Enligt Stefan Amér handlar det om att använda tekniken på ett ansvarsfullt sätt.

– Det tycker jag vi är ett exempel på, när man tämjer tekniken. Det här tror jag är framtiden, att du har en verksamhet som följer alla regelverk och där du kan göra fysiska besök, men samtidigt ha en fantastisk tillgänglighet för lätta besök och kroniska besvär.

Kry har avböjt att kommentera.

Läs mer: Mer digital vård kan spara miljarder

Fakta. Digitala vårdbolag
  • SKL startade i början av året en arbetsgrupp för att se över ersättningen till digitala vårdbolag. Gruppen föreslår enligt uppgift till DN att digitala vårdtjänster i primärvård ska kosta 650 kronor inklusive patientavgift för läkarbesök.
  • Förslaget ska också innehålla krav på att besöket ska utföras av legitimerad sjukvårdspersonal, att det måste vara kvalificerad hälso- och sjukvård enligt Socialstyrelsens definition och att besöket dokumenteras i patientens journal.
  • De nya priserna kommer om förslaget går igenom att gälla från 1 juli 2017.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.