Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Espressobluff synades – åker på skattesmäll

Foto: Torbjörn Lagerwall / Alamy

Efter att ha granskat hur mycket espressokaffe som krävs för att göra en kopp och sedan ställa den siffran mot försäljningssiffrorna avslöjade myndigheten att ägaren undanhållit nästan 1,5 miljoner kronor i försäljningssiffror. Nu krävs kaféägaren på miljonbelopp av Skatteverket.

Granskningen var rigorös. Skatteverket tittade först på hur många gram kaffe som krävs för att göra en enkel respektive dubbel espresso. Sedan tittade man på hur mycket kaffe som ägaren köpt in och slutligen på hur många koppar espresso som redovisats i försäljningssiffrorna.

Enligt Skatteverket krävs 8 gram kaffe för att göra en enkel espresso. Helt fel, menar kaféägaren som säger att det krävs minst 11 gram kaffe för att koppen ska smaka bra.

Skatteverket kunde konstatera att kaféägaren undanhållit närmare 1,5 miljon kronor i försäljningssiffror under två års tid. Enligt myndigheten har kvinnan på det här smitit från försäljningsredovisningen av 27 435 koppar espresso under 2013 och 34 549 koppar under 2012. Totalt rör det sig alltså om 61 794 koppar kaffe som skatteverket menar att hon inte har redovisat i försäljningssiffror.

Kaféägaren krävs nu på 2,5 miljoner kronor i olika uteblivna skatter och avgifter. I ett svar till skatteverket skriver kvinnans juridiska ombud att uträkningarna är helt felaktiga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.