Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ett första år med tekniska haverier och personalflykt

Enligt chefläkare Marie Björnstedt Bennermo ska Karolinska göra en lex Maria-anmälan efter Saheen Hawladers död.
Enligt chefläkare Marie Björnstedt Bennermo ska Karolinska göra en lex Maria-anmälan efter Saheen Hawladers död. Other: Marc Femenia

Ett år har gått sedan de första patienterna flyttade in på högteknologiska Nya Karolinska. Sedan dess har sjukhuset drabbats av en rad problem. Nu inleder DN en större granskning av situationen vid universitetssjukhuset.

”Ett bygge att skryta om”. Så sade sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) om Nya Karolinska i en intervju med DN i december 2016.

Då hade en månad gått sedan den första patienten flyttade in i sjukhuset som hittills beräknas kosta 61 miljarder kronor. Sedan dess har mycket hänt.

På nyårsnatten slogs telefoner och patientlarm på Nya Karolinska ut under flera timmar, i samband med den extra skottsekunden. Föräldrar till sjuka barn tvingades hålla sig vakna för att själva kunna hämta personal om deras barn blev sämre.

I början av året avslöjade DN att universitetssjukhuset haft konsultkostnader på en miljard kronor sedan beslutet 2010 om att bygga Nya Karolinska, varav 90 miljoner kronor till Boston consulting group, BCG.

Andreas Ringman Uggla, produktionsdirektören, har gått direkt från rollen som konsult på just BCG, in i sjukhusledningen där han godkänt fakturor från sin tidigare arbetsgivare, och där hans mentor Stefan Larsson är senior rådgivare och globalt ansvarig för området ”värdebaserad vård” – en modell som BCG saluför och som Karolinska inför som strategiskt styrverktyg.

I april meddelade sjukhuset att man avbryter samarbetet med BCG och att Ringman Uggla fråntas rollen som operativ chef.

Under sommaren rådde stor platsbrist på hela universitetssjukhuset och tolv patienter med allvarlig cancer opererades för sent. ”Den värsta sommaren någonsin”, enligt en överläkare. Fortfarande under hösten har 5.500 patienter väntat på vård och operation i över 90 dagar. Sjukhuset köper operationer av privata vårdgivare och skickar barn och hjärtpatienter till andra landsting.

Svenska Dagbladet avslöjade under hösten stora kostnader för ändringar av byggnaden på Nya Karolinska, bland annat av 165 felbyggda badrum.

I slutet av november uppstod upprepade nätverkshaverier inne på Nya Karolinska, och fjärr-hjärtrytmövervakningen, den så kallade telemetrin, slutade att fungera. En patient, vars hjärtstopp upptäcktes sent, blev dödssjuk – och sjukhuset gick upp i stabsläge.

Som en åtgärd har sjukhuset anställt gästläkare enbart för att manuellt övervaka hjärtpatienter på hjärtintensiven, kan DN nu avslöja.

— Vi har timanställd personal som övervakar skärmarna så länge vi har en instabil situation med nätverket. Deras enda uppgift är att kontrollera vår hjärtövervakning och slå larm om det är några bekymmer, säger Anders Ahlsson, chef för Tema hjärta-kärl.

I början av december kom en rapport som slog fast att evidens saknas för den BCG-förespråkade modellen ”värdebaserad vård”, och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg meddelar att man inte kommer att omorganisera vården efter teman enligt modellen – något som Karolinska trots det fortsätter med som planerat.

Landstingen tvingas göra om en stor upphandling av strålkanoner för cancerbehandling då leverantören Elekta inte kunnat leverera. Det kommer att innebära en merkostnad – hur stor är ännu okänt.

Finanslandstingsråd Irene Svenonius (M), uppger i dag att hon är stolt över Nya Karolinska.

– Vi har fått en sjukvård som är fantastisk för invånarna. Människor har fått behandlingar och operationer som faktiskt inte varit möjliga i den gamla byggnaden.

Samtidigt bekymras hon:

– Man blandar ihop kritik mot leverantörerna och OPS-lösningen med sjukvården på ett väldigt olyckligt sätt.

– Jag kan bekymra mig över att läkare, sjuksköterskor och undersköterskor känner tyngden av de andra delarna, som mer diskuteras runt sjukhuset, i stället för innehållet i verksamheten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.