Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 20:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ett-overfall-kan-vara-minst-lika-traumatiskt-som-en-valdtakt/

STHLM

”Ett överfall kan vara minst lika traumatiskt som en våldtäkt”

Anna Möller. Foto: Roger Turesson

Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset ser ett ökat tryck under sommarmånaderna. Hit kan även personer som råkat ut för överfall vända sig.

– Det kan vara en minst lika traumatisk upplevelse som en våldtäkt, säger Anna Möller, medicinskt ledningsansvarig läkare.

Anmälningarna om våldtäkt och våldtäktsförsök i Stockholms län har ökat med 16 procent det senaste halvåret, jämfört med samma period förra året enligt Brottsförebyggande rådet. Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset har inga bekräftande siffror, däremot ser man varje år ett ökat tryck under sommarmånaderna.

– På försommaren kring maj till juni brukar det bli en ökning, men vi har ett högt tryck hela året, säger Anna Möller, medicinskt ledningsansvarig läkare.

I Rågsved rubricerades bara två av överfallen som våldtäkter, de andra två som olaga hot alternativt olaga tvång, eftersom kvinnorna lyckades undkomma. Långt ifrån alla drabbade vet att akutmottagningen för våldtagna är öppen för alla inom en månad efter ett överfall.

– Man får komma till oss även om det inte varit en fullbordad våldtäkt. Vi säger inte nej till de som slår sig fria eller springer ifrån en gärningsman. Det kan vara en minst lika traumatisk upplevelse, säger Anna Möller.

Polisen är skyldig att informera om att akutmottagningen finns efter en anmälan och i de flesta fall skjutsar även polisen in personen till mottagningen.

– Vi har oftast inga väntetider när en person kommer in på akutbesök. Om patienten vill göra en fullständig kroppsundersökning för att säkra spår, så görs det här. Vi topsar där det kan finnas dna, säger Anna Möller.

Anna Möller. Foto: Roger Turesson

Efter traumat utvecklar många drabbade posttraumatiskt stressyndrom, ptsd. Klassiska symptom är att den drabbade personen återupplever händelsen genom flashbacks och mardrömmar.

– Dessa kan vara lika starka för en person som lyckats komma undan, så man kan absolut utveckla ptsd även efter ett våldtäktsförsök, säger Anna Möller.

Akutmottagningen för våldtagna jobbar för att så tidigt som möjligt förebygga ptsd. Viktigt är att patienten håller fast vid dagliga rutiner, sover och får i sig mat. 

– Det finns en stor risk att utveckla ptsd om man på grund av ett trauma isolerar sig och stannar hemma. Därför vill vi aktivera patienten så fort som möjligt, om det inte finns risk för hot eller fara förstås.

Mottagningen erbjuder stöd i rättsprocessen och stödterapi och sätter också tidigt in medicinering vid ångest, sömnstörning eller depression. Därefter kan patienter remitteras till primärvården eller psykiatrin. Tidigare remitterades patienter med utvecklad ptsd till Kris- och traumacenter, men de tar sedan två år tillbaka inte längre emot patienter från mottagningen.

– De som vi inte klarar av skickar vi nu till psykiatrin, men det är en brist på traumabehandling i sjukvården. Enklare former av ptsd ska skötas av primärvården, men när det är komplexa fall har inte psykiatrin tillräckligt med resurser, vilket tyvärr innebär långa väntetider, säger Anna Möller.

Läs mer: 

Tre överfall i Rågsved - dna-analys kan leda till genombrott 

Malin knivöverfölls samma natt som Sara