Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-28 13:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ett-svenskt-barn-ar-fott-i-finland/

STHLM

Ett svenskt barn är fött – i Finland

Bild 1 av 6 Vårdplatsbrist i Sverige gjorde att Jenna Sandelin och Sami Ahmed transporterades med ambulansflyg till Åbo där deras tvillingar föddes 9 december.
Foto: Niklas Meltio
Bild 2 av 6 Odelia föddes i Åbo i Finland 9 december. Det fanns ingen plats för henne i hela Sverige.
Foto: Niklas Meltio
Bild 3 av 6 Efter förlossningen i Åbo Jenna Sandelin och Sami Ahmed med tvillingarna Olivia och Odelia har väntat i två veckor på en vårdplats i Sverige så att de kan åka hem.
Foto: Niklas Meltio
Bild 4 av 6 Jenna Sandelin och Sami Ahmed, Cecilia Johansson och Thomas Olsson är två av de svenska föräldrapar som skickats till Åbo när det saknas neonatalvårdplatser i Sverige.
Foto: Niklas Meltio
Bild 5 av 6 Tvillingarna Olivia och Odelia föddes i Åbo i Finland 9 december. Det fanns ingen plats för dem i hela Sverige.
Foto: Niklas Meltio
Bild 6 av 6 Systrarna Olivia och Odelia på sjukhuset i Åbo. "De är jätteduktiga här, men det är hemskt att man ska behöva åka till ett annat land för att föda", säger mamma Jenna Sandelin.
Foto: Niklas Meltio

Det är stor brist på vårdplatser för tidigt födda barn i hela landet. De senaste veckorna har blivande föräldrar skickats till Finland. Jenna Sandelin från Bålsta födde sina tvillingar i Åbo.

”Det här visar att Sverige har problem”, säger Liisa Lehtonen, professor i neonatologi vid universitetssjukhuset i Åbo.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in