Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-18 15:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ett-svenskt-barn-ar-fott-i-finland/

STHLM

Ett svenskt barn är fött – i Finland

Bild 1 av 6 Vårdplatsbrist i Sverige gjorde att Jenna Sandelin och Sami Ahmed transporterades med ambulansflyg till Åbo där deras tvillingar föddes 9 december.
Foto: Niklas Meltio
Bild 2 av 6 Odelia föddes i Åbo i Finland 9 december. Det fanns ingen plats för henne i hela Sverige.
Foto: Niklas Meltio
Bild 3 av 6 Efter förlossningen i Åbo Jenna Sandelin och Sami Ahmed med tvillingarna Olivia och Odelia har väntat i två veckor på en vårdplats i Sverige så att de kan åka hem.
Foto: Niklas Meltio
Bild 4 av 6 Jenna Sandelin och Sami Ahmed, Cecilia Johansson och Thomas Olsson är två av de svenska föräldrapar som skickats till Åbo när det saknas neonatalvårdplatser i Sverige.
Foto: Niklas Meltio
Bild 5 av 6 Tvillingarna Olivia och Odelia föddes i Åbo i Finland 9 december. Det fanns ingen plats för dem i hela Sverige.
Foto: Niklas Meltio
Bild 6 av 6 Systrarna Olivia och Odelia på sjukhuset i Åbo. "De är jätteduktiga här, men det är hemskt att man ska behöva åka till ett annat land för att föda", säger mamma Jenna Sandelin.
Foto: Niklas Meltio

Det är stor brist på vårdplatser för tidigt födda barn i hela landet. De senaste veckorna har blivande föräldrar skickats till Finland. Jenna Sandelin från Bålsta födde sina tvillingar i Åbo.

”Det här visar att Sverige har problem”, säger Liisa Lehtonen, professor i neonatologi vid universitetssjukhuset i Åbo.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in