Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ett taktfast vrålande ekar upp mot balkongen

Årstaskogen 21.38.

En polsk vän hälsar på. Det är hennes första besök i Stockholm och det är tydligt att Sverigebilden förändrats:

Nej, det är inte livsfarligt att gå på Stockholms gator. Nej, jag tror inte att det blir upplopp i helgen. Nej, inte alla går klädda som att de precis kommit ut från gymmet (men nästan).

Svarar jag. Jag förklarar också att just här i Årsta är det extra lugnt och fridfullt.

På lördagskvällen får gemytet sig en törn.

Ett taktfast vrålande från Årstaskogen ekar plötsligt upp mot balkongen. En ovanligt hormonstinn förfest? Nej, det här är något annat. Någon minut senare marscherar ett annat gäng, kanske 50-100 personer, in från andra hållet.

Snart tycks fajten vara igång för fullt och det är en surrealistisk känsla att höra de grottmänniskoliknande lätena där nere.

Det går inte mer än ett par minuter innan skogen är fylld av polispiketer som tydligen haft koll på vad som ska hända, kvällen före fotbollsderbyt mellan Hammarby och AIK.

Platsen är en gräsplätt vid Årstalidens dansbana. Där har nytillskottet i rådjursfamiljen visat upp sig och där har 70-plussare sjungit allsång hela sommaren. Ja, där har jag till och med tjuvkikat på några föreställningar av Söderkåkar.

– Jag tror inte att jag vill gå på den där matchen i morgon, säger min polska vän, skärrad över de fullvuxna svenska männens beteende.

Inte jag heller. 580 kronor åt skogen.

Men ersättningspromenaden runt Djurgården var uppskattad.

Vart skickar jag räkningen?

Rickard Persson är sportredaktör och gillar inte förslaget att bygga 1.000 bostäder i Årstaskogen.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.