Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 00:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ett-tjugotal-personer-fran-de-mest-tongivande-kriminella-natverken-har-gripits-i-stockholm/

STHLM

Ett tjugotal personer från de mest tongivande kriminella nätverken har gripits i Stockholm

Robert Karlsson, biträdande regionchef i Stockholm.
Robert Karlsson, biträdande regionchef i Stockholm. Foto: Jonas Lindstedt

Ett tjugotal personer från de mest tongivande nätverken i Stockholmsregionen greps under måndagen som en del av den internationella jätterazzian.

Ett sprängdåd mot en bostad och en tidigare nedlagd mordutredning finns med bland de fall som nu kan klaras upp.

– Vi har prioriterat grovt våld och vapenbrott, säger Robert Karlsson, biträdande regionchef i Stockholm till DN.

Tillslagen i länet är en del av ett internationellt polissamarbete i Europols regi där svensk polis fått tillgång till stora mängder krypterad kommunikation mellan kriminella.

Bevisningen från den krypterade chattplattformen Anom som skapats av FBI har tillsammans med svenska polisens egen underrättelseinformation legat till grund för gripandena.

Kriminella över hela världen har kommunicerat via chattplattformen utan att veta att det är FBI som ligger bakom den krypterade appen som skapats och tillhandahållits kriminella personer i syfte att avslöja den internationella grova organiserade brottsligheten.

– Sverige har fått en ganska central roll i det här internationella samarbetet eftersom man sett att vi har en hel del kriminella som använder just den här tekniska lösningen, säger Robert Karlsson till DN.

I samarbete med enskilda länders polisorganisationer har Europol kunnat koppla de olika chattkonversationerna till individer i de olika länderna vilket banat vägen för gårdagens räder och husrannsakningar.

– Under gårdagen greps ett tjugotal personer i region Stockholm och vi gjorde ett stort antal husrannsakningar. Vi har inriktat oss på de mest tongivande nätverken och de mest tongivande kriminella, säger Robert Karlsson.

Vilka kriminella nätverk handlar det om?

– Det kommer inte jag att gå in på. Det är inte alltid knutet till nätverket. Den här nya informationen från appen har lagts till den bild vi redan har när det gäller encro-utredningen och våra vanliga utredningar i Stockholm.

Genom olika källor har DN fått insyn i några av de aktuella fallen. Ett exempel är ett mord som polisen tidigare gett upp hoppet om att lösa, men där ny bevisning åter tänt hoppet.

– Utredningen är återupptagen och jag kan bekräfta att flera personer är frihetsberövade, säger åklagaren i ärendet.

Även ett sprängdåd mot en bostad i Skogås i april i år och ett grovt vapenbrott i Västerås har lett till gripanden.

– Jag har anhållit två personer i de här utredningarna, berättar åklagare Markus Hankkio.

Enligt Robert Karlsson har Stockholmspolisen tvingats göra prioriteringar i det gedigna bevismaterialet vilket lett till en planerad insats i flera steg. I går inleddes fas 1.

– Vi har så mycket bra information att vi är väldigt belastade och vi är tvungna att prioritera. I Stockholm har vi därför koncentrerat oss på att förhindra grova våldsbrott och agera mot personer som har organiserat mord, mordförsök och grova vapenbrott. Vi har inte koncentrerat oss på grova narkotikabrott i den här fasen.  Det kommer att komma senare. Det här är bara starten i det här samarbetet.

Det låter som att ni börjat från toppen?

– Ja, så är det.

Hur många av de som är gripna utomlands är kopplade till Stockholm?

– Region Stockholm har agerat internationellt i den här insatsen. Mer information kan jag inte ge.

Noa-chefen sa på presskonferensen att tio mord har förhindrats i Sverige. Skulle några av dem ha begåtts i Stockholm?

– En övervägande del är kopplade till region Stockholm och kriminaliteten här.

Vad innebär den här insatsen för de kriminella nätverken?

– Vi river enorma hål i de här strukturerna just nu. Vi skadar dem väldigt allvarligt. Vi griper de här och vi dömer dem. Bara på informationen från encrochatten har vi över 200 utdömda fängelseår och då är ännu inte Vårbynätverket dömt. Vi skadar de här nätverken på ett sätt vi aldrig har gjort tidigare. Det innebär också att det blir rörigt i den kriminella miljön. Nya personer kommer att försöka ta nya positioner och det blir spänningar.

Vad får den här stora insatsen för konsekvenser för polisens arbete?

– Att vi måste prioritera och reorgansiera oss själva för att få kraft att utreda allt det här. Problemet för oss här i Stockholm det är att vi har så många bra ärenden med bra bevislägen att vi behöver göra saker, gå till handling och då behöver vi hjälp för att utreda de här brotten. Det handlar om tekniska åtgärder och rena utredningsåtgärder.

– Vi har begärt att få hjälp från nationell nivå och i fredags blev det beslutet klart att vi får kompetens och hjälp från specialister som ansluter från nationella operativa avdelningen, Noa, säger Robert Karlsson.

Läs mer:

Polischefen: Vi har satt dit toppskiktet

Polisen: Över tio mord har förhindrats i internationella samarbetet

Ämnen i artikeln

Gängvåld
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt