Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ett underbart hundliv i stan

Hur är Stockholms nöjesliv om du har hund? Eller om du är hund? Var är du välkommen, var finns bästa menyn, var kan du bada?
Golden retrievern Ella tog med sig reportern och bonusmatten Mia Tottmar för att utforska stan med hundögon.

– Är du den finaste finaste?

Ulrica Kejler på NK internationella designers sätter sig på huk framför golden retrievern Ella.

Ella vet att hon är den finaste, hon glider med självklarhet in i varuhuset och poserar drottninglikt högst upp i ljusgårdens trappa.

Två timmar senare har hon rullat sig i lera på Långholmen och ser ut som en skabbvarg.

Hundarna håller på att ta över Stockholm. Numera är de inte längre portförbjudna utan snarare top dog. Antalet krogar och butiker som välkomnar hundar har ökat rekordartat de senaste åren.

– Jag tror att det handlar om pengarna och inget annat. Krog­ägarna har insett att hundägare är en presumtiv målgrupp, säger Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben.

Det finns nära 31 000 hundar i Stockholms stad, och många fler hussar och mattar.

En söndagseftermiddag vid Åkeshovs slott ser Ella hur en boxer på 2,3 sekunder blankt sätter i sig en hundtallrik, utan att bjuda. I dag, bara några dagar senare, är vi tillbaka.

– Det började med att två tjejer kom hit för att fika. Deras hund skällde, de tog på sig jackorna och sade ”tyvärr, vi måste gå hem, hon är hungrig”, berättar Café Blommas ägare Tajmah Hakimi.

– Då tänkte jag – självklart måste hundarna ha en egen meny.

Ella serveras en tallrik köttbullar, leverpastej, blodpudding och levergodis för 29 kronor. Vattenskålar för alla hundar står uppställda vid ingången och de kan tassa omkring både inomhus och bland kaféborden på uteserveringen.

Hon är brydd och bekymrad över att fotografen ställer tallriken på bordet. Ella vet att hundar inte får äta mat som står på bordet, men låter sig till slut övertalas och slickar tallriken långt efter att alla godbitar är uppätna.

– Vi har många hundar, hund­ägarna känner till oss. Jag har haft kaféet i ett år till sommaren, men hundar fick komma in här tidigare också, säger Tajmah Hakimi.

Ella är nöjd och redo för shopping. På NK blir hundar insläppta sedan länge, överallt utom i saluhallen och på restaurangerna.

Varför det?

– Vi vill att NK ska vara tillgängligt för alla. Hundar är här dagligen, det är över lag väldigt uppskattat, säger Erica Wigge, pr-ansvarig på varuhuset.

Protesterar inte allergiska kunder?

– Hundar är det minsta problemet för allergiker, parfymer är ett mycket större problem.

Det har inte förekommit några hundrelaterade incidenter på varuhuset, åtminstone inga som Erica Wigge känner till.

– Vi älskar hundar, vi har massor av hundar här. Vi har en positiv attityd, man ska inte behöva armbåga sig in med hunden, säger Ulrica Kejler.

På NK internationella designers kan matte välja bland exklusiva märken. Hunden har ingenting att välja bland. Trots den kärleksfulla uppmärksamheten från personalen är Ella måttligt road av blusar och klänningar.

– Tyvärr säljer vi inte hundkläder, men jag skulle vilja ha en hundshop här, säger Ulrica Kejler.

Men hundtillbehör tycks inte vara det mest lönsamma att satsa på. Anrika varuhuset Harrod’s i London bestämde i början av året att lägga ned sin djuravdelning – Pet kingdom – efter nära 100 år. Till förmån för damkläder.

Till lunch åker vi till puben S:ta Clara Bierhaus i Gamla stan där hundar är tillåtna i baren och en irländsk setter redan har bänkat sig. Med två stora hundar blir det lite trångt, men bartendern rycker ut med en färdigpreparerad väska med hundgodis.

Hans Rosenberg tror att stora brukshundar kanske inte är den primära målgruppen för restaurangerna.

– Det finns många unga tjejer med dvärghundar, det är dem krögarna vill locka, säger han.

S:ta Clara Bierhaus är en av 60 restauranger, barer och kaféer som finns listade på Alana Gordons blogg ”Hundvänliga Stockholm”. Hon startade den för tre år sedan.

Varför en hundblogg?

– Jag hade flyttat från Australien till min svenske pojkvän i Stockholm och skaffat mig Svea. Det var mycket svårt att hitta ställen där jag kunde ta med henne, väldigt få har en dekal på dörren som säger att hundar är välkomna, men när man frågar är det ofta okej, säger Alana Gordon.

Svea är en blandning av golden retriever och rottweiler och enligt matte en bra testhund, vänlig men lite olydig.

– Om krogen tar emot henne så kommer alla hundar in, säger Alana Gordon.

Hon började med en Facebooksida och fick omedelbart en massa vänner, törsten efter information om hundvänliga ställen är stor, menar hon.

– Men det har hänt mycket de senaste tre åren, det är en revolution! Nu får jag tips både från folk i allmänhet och från restaurangägare och har en hel bunt nya krogar som jag ska lägga till på bloggen, säger Alana Gordon.

Varför, tror du?

– Det är bra för affärerna, det finns många hundar och många hundägare i Stockholm.

Förutom krogar tipsar Alana Gordon bland annat om hundvänlig shopping, aktiviteter, evenemang och bad. Enligt Ella startar bad­säsongen senast i slutet av mars, så vi fortsätter till Långholmen, där Stockholms stad har inrättat ett officiellt hundbad, klippbadet i närheten av Västerbron på öns nordöstra sida.

En stor del av nordöstra Långholmen är också hundrastområde. När Ella känner att bad finns inom räckhåll rusar hon mot vattnet och får sällskap av en lika lössläppt rhodesian ridgeback.

Glada hundar bland vågorna med Stadshuset i fonden är en vacker syn. Ella stiger upp, ruskar på sig och rullar runt i en lerpöl.

Hans Rosenberg och Kennelklubben välkomnar den hundvänliga trenden.

– Vi tycker att det är jättepositivt att krögarna satsar på oss, vi vill fika och äta som alla andra. Men vi hundägare måste sköta oss och värna den här tillgången, göra som i andra länder, lägga hunden under bordet och se till att den stannar där.

– Alla tycker inte om hund i maten, säger Hans Rosenberg.

Egen meny. Fem ställen där hundar är mer än välkomna

1 Hunduddens kafé och bistro. Ligger på Hunduddsvägen 31 på Södra Djurgården, har ­öppet klockan 10–17 på helgerna. Till männi­skor finns både konditorivaror och mat, hundar kan välja mellan märgben och hemlagat godis. På det anslutande träningscentret erbjuds föreläsningar och fysisk träning för hundar och deras människor.

2 Coffee and friends – Vasastans hundcafé. Ligger på Dalagatan 54 och har öppet alla dagar klockan 10–17. På hundmenyn finns bland annat snittar med korv, leverpastejmousse och ärtor, en ”gott och blandat”-tallrik med korv, blodpudding och leverpastej, och för hundar som har mindre aptit kex och blodpudding.

3 Häringe slott. Ligger i Västerhaninge, 35 kilometer från Stockholm. Hundar är välkomna i alla hotellrum, matsalar och övriga slottssalar. De kan också beställa massage och välja från hundmenyn där det billigaste är ett litet urval av kockens godaste charkuterier för 115 kronor och det dyraste köttdelikatesser för 165 kronor.

4 Café Blomma. Ligger vid Åkeshovs t-banestation, på samma sida som slottet. Öppet alla dagar, klockan 11–16. Bord både ute och inne. Hemlagade pajer, soppor, smörgåsar med mera till hussar och mattar, en tallrik med leverpastej, blodpudding, kött-bullar och levergodis för 29 kronor till hundarna.

5 Serveringen Kina slott. Ligger längst bort i Drottningholms slottspark och har öppet alla dagar klockan 11.30–17. Ingen särskild hundmeny, men vilken hund kan motstå en nygräddad våffla med en gräddklick? Hundtillåtet på gårdsserveringen och en parkpromenad bort ligger hundöarna där alla fyrbenta kan springa fritt och leka.

Fem hundrastområden

Hundrastområden är oinhägnade områden i naturmark, där hunden får gå lös om du har den under uppsikt och den kommer när du kallar på den.

1 Nordöstra Långholmen, komplett med hundbad.

2 Brommastranden – grönområdet från Tvärbanan till Borgberget i Äppelviken och Ålstensskogen.

3 Gärdet – från Hakberget till Djurgårdsbrunnsvägen.

4 Årstaskogen – från bebyggelsen till Årstaviken.

5 Hammarbyskogen – från Strahlenbergsgatans förlängning till kommungränsen mot Nacka.

Stopp. Här får hundarna stanna utanför dörren

Husdjur, till exempel hundar, får inte ha tillträde till utrymmen där livsmedel bereds, hanteras eller lagras. De bör heller inte ha tillträde till andra platser som är av hygienisk betydelse för verksamheten, till exempel omklädningsrum och diskrum.

Det är företagaren som avgör om hundar och andra husdjur ska ha tillträde till delar av lokalen, till exempel matsalen på en restaurang.

Enligt Livsmedelsverket bör en funktionshindrad person få medföra ledarhund, servicehund eller signalhund i serveringslokal och i vissa delar av en butik, under förutsättning att detta inte medför risk för att livsmedlen förorenas. Källa: Stockholms stad

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.