Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Eva-Karin Gyllenberg: Bronshästar med långväga historia

En av de bysantinska hästarna på Blasieholmstorg.
En av de bysantinska hästarna på Blasieholmstorg. Other: Eva-Karin Gyllenberg

Fråga Eva-Karin
Skicka frågor till ekg@dn.se och skriv gärna i ärendefältet vad frågan gäller, till exempel staty, gatunamn, idrott. Eller: Eva-Karin Gyllenberg, DN, 10515 Stockholm.

Hejsan!

Jag läser i Konst på stan av Bo Wingren om hästarna på torget att de är kopior av antika hästar. Så skulle jag läsa om Sivert Lindblom och finner då samma (?) hästar. Är det han som gjort kopiorna eller hur hänger det ihop?

Hälsningar Åsa Karperyd

Svar: Hästarna var en del av gestaltningen av Blasieholmstorg 1989. De två antika bronshästarna har en mycket gammal historia.

På Markuskyrkans tak i Venedig finns kopior av dessa bysantinska hästar. Originalen kan beskådas inne i katedralen, som italienarna kallar Basilica di San Marco a Venezia. Det låter betydligt tjusigare än Markuskyrkan i mina öron.

Originalhästarna har en mycket gammal historia. De lär vara från 300- eller kanske till och med 200-talet och har färdats runt i form av krigsbyte flera gånger. Napoleon såg till att hästarna hamnade i Paris 1797, men de återlämnades till venetianarna 1815.

Att hästarna står där de står kan vi tacka konstmecenaten Svante Påhlson för. Det var han som 1959 lät gjuta dem på anrika Bergmans konstgjuteri efter de kopior som finns på Glyptoteket i Köpenhamn.

Så det är med andra ord inte bara Stockholm som kan skryta med bysantinska hästar.

Hej,

Jag undrar över numreringen på Gotlandsgatan. Då gatan närmar sig trappan ner mot Götgatan har vi Europeiska Skolan på nr 43, sen kommer bostadshuset på nr 37, och sedan ingenting. Har det att göra med att man grävde ut för Götgatan, och att Gotlandsgatan kanske fortsatte på andra sidan förr i världen? Men varför detta gap mellan 43 och 37?

Vänliga hälsningar Ann, nybliven söderbo

Svar: Konst, gatunumrering och gatunamn är de vanligaste frågorna till spalten och när det gäller numrering bollar jag alltid över frågan till Kristian Rosengren, lantmätare på stadsbyggnadskontoret.

Kristian svarar att Gotlandsgatan numrerades första gången så tidigt som 1905. Då började gatan i kvarteret Stacken, som låg där Eriksdalsskolan ligger i dag. Han påpekar att gatan kortades av i samband med nya planer och att gatan i slutet av 1920-talet ”började” med nummer 45 öster om Götgatan.

– Sedan numrerade man av den resterande delen av gatan 1967, säger Kristian och berättar vidare att man 1994 plockade bort 41:an och två år senare försvann 39:an.

Rensningen gjordes av samma skäl som brukar anges när nummer blir över: ”anpassning till använd adressnumrering”.

Läs fler frågor här

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.