Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Eva-Karin Gyllenberg: Därför är det måndagsstängt på de flesta av våra museer

Etnografiska är ett av de många museer som har stängt på måndagar. Tekniska museet bredvid har öppet, liksom Skansen – som till och med har öppet på julafton. Varför är det så?
Etnografiska är ett av de många museer som har stängt på måndagar. Tekniska museet bredvid har öppet, liksom Skansen – som till och med har öppet på julafton. Varför är det så? Foto: Eva-Karin Gyllenberg
Fråga Eva-Karin

Skicka frågor till ekg@dn.se och skriv gärna i ärendefältet vad frågan gäller, till exempel staty, gatunamn, idrott. Eller: Eva-Karin Gyllenberg, DN, 10515 Stockholm.

Kan du ta reda på varför så gott som alla museer är stängda på måndagar och i regel öppnar sent på vardagar? I London är de flesta museer öppna dagligen från 10. Tur att affärer och biografer inte har samma policy mot kunder.

Bengt Klingvall, Sveavägen, Stockholm

Svar: Det är faktiskt något jag själv har funderat över och jag ringde upp Mats Persson, generalsekreterare vid riksförbundet Sveriges museer, som har funnits sedan 2004 och har till uppgift att som det heter ta tillvara och driva den svenska museisektorns gemensamma intressen.

Riksförbundet har omkring 230 medlemmar – från Aeroseum till Östergötlands länsmuseum (om man tar dem i alfabetisk ordning).

Till saken hör att det finns omkring 1.500 museer i landet, några av det udda slaget, men de behövs också.

Hur som helst svarade Mats Persson att måndagen av tradition varit den dag i veckan då museipersonalen haft en möjlighet att planera, bygga om och fixa med utställningar.

– Man ska komma ihåg att museet inte är stängt för att porten är låst. Personalen arbetar med något annat och dessutom släpper många museer in studiecirklar, pensionärsgrupper och skolklasser på måndagarna, säger Mats, som säger att utvecklingen trots allt går mot utökat öppethållande på många museer, både vad gäller antalet timmar och dagar.

Ett museum som definitivt inte har måndagsstängt är Skansen, som numera kan skryta med att ha öppet varje dag – året runt.

När John Brattmyhr tillträdde som Skansenchef 2005 höll Skansen stängt på julafton, men det ändrade Brattmyhr på för några år sedan.

– Det var så knäppt att behöva säga att vi har öppet alla dagar utom en. Dessutom bjuder vi på entrén på julafton, säger han.

Första gången Skansen hade julaftonsöppet kom det 1 .600 besökare och Brattmyhr tog emot de flesta besökarna i rulltrappshallen iklädd Delsbodräkt. Sedan dess har antalet besökare på julafton ökat stadigt och senast kom 10 .800 personer för att uppleva julstämning på Skansen.

Behöver ni inte hålla stängt för att fixa och planera?

– Vi fixar och planerar hela tiden och det går bra fast vi håller öppet, säger John Brattmyhr och berättar i nästa andetag att planeringen för sommaren 2017 är i full gång.

Nu är det inte enbart Brattmyhr som kan skryta med måndagsöppet. Vasamuseet håller bara stängt fyra dagar per år och Tekniska museet sex dagar. Det finns flera exempel, är det kanske bäst att tillägga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.