Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Eva-Karin Gyllenberg: Elever hyllade sin lärare

Populär lärare.
Populär lärare. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Skicka frågor till ekg@dn.se och skriv gärna i ärendefältet vad frågan gäller, till exempel staty, gatunamn, idrott. Eller: Eva-Karin Gyllenberg, DN, 10515 Stockholm.

Hej. Inom Rosenlundsområdet finns Tideliusgatan. Jag minns att Sverige fick en Nobelpristagare i kemi i slutet av 40-talet; Arne T, som jag trodde var givaren till gatunamnet. Har numera upptäckt att kemipristagaren i fråga heter Arne Tiselius. Har sökt info om vem Tidelius kan vara som fått ge namn åt gatan vid Rosenlund, utan resultat. Den enda Tidelius jag möter är Kerstin T, skådespelerska från Göteborg född på 30-talet. Det kan väl rimligen inte vara hon som gett namn åt gatan? Kan du bringa något ljus över detta? Vem har gett namn åt Tideliusgatan vid Rosenlunds sjukhus? Bertil Holmstedt

Svar: min vana trogen går jag till ”Stockholms gatunamn”. Där får man reda på att Tideliusgatan, som fick sitt namn 1965, är uppkallad efter Carl Herrman Tidelius (1854–1927), som var lärare i Maria skola vid Timmermansgatan från 1881 till 1914.

Att Carl Herrman Tidelius var en lärare utöver det vanliga finns ett bevis för på gatan som bär hans namn. På det sista huset i kvarteret Pinnpojken, där Tideliusgatan möter Blekingegatan, sitter en skylt som sattes upp 1969 av elever som ville hedra sin lärare.

Dagens överkurs: Magister Tidelius var parallellt med sitt arbete i skolan en av ledarna inom Sällskapet Barnavännerna, som samlade in pengar och varje jul delade ut kläder till behövande skolbarn. Sällskapet startade 1911 en skollovskoloni, ”Barnavännernas julflaggekoloni” i Stockholms skärgård. Detta kollo lades ner 1931 på grund av penningbrist.

Läs fler frågor här

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.