Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Eva-Karin Gyllenberg: Gästerna gav Londonviadukten dess namn

Överståthållarämbetet fastslog namnet Londonviadukten år 1911.
Överståthållarämbetet fastslog namnet Londonviadukten år 1911. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Skicka frågor till ekg@dn.se och skriv gärna i ärendefältet vad frågan gäller, till exempel staty, gatunamn, idrott. Eller: Eva-Karin Gyllenberg, DN, 10515 Stockholm.

 

Hej!

Londonviadukten – vad kommer namnet ifrån?

Tacksam för svar.

Olle Holmström

Svar: Det här är nog den kortaste frågan jag har fått sedan frågespalten startade 2011. Svaret kommer att bli något längre.

Londonviadukten fick sitt namn 1911 efter den viadukt som band samman Folkungagatan med Stadsgården. Under själva körbanan låg verkstads- och lagerlokaler, kan man läsa i ”Stockholms gatunamn”. Efter omfattande utbyggnadsarbeten, som pågick mellan 1898 och 1910, invigdes viadukten och den nya delen av stadsgårdshamnen i närvaro av några engelska kommunalmän som var inbjudna av Stockholms stad. Detta ägde rum den 2 augusti 1910.

Britternas närvaro var upprinnelsen till att någon föreslog att viadukten skulle heta just Londonviadukten och året därpå fastställdes namnet av Överståthållarämbetet, som hade hand om namnfrågorna på den tiden.

 

Hej Eva-Karin!

Varför börjar St Göransgatans numrering inte på nr 1 utan på ett mycket högre nummer?

Bo Lindqvist

Svar: Om den förra frågan var den kortaste hittills så är nog ovanstående den näst kortaste. Kul!

När det gäller gatunumreringsfrågor vänder jag mig alltid till Kristian Rosengren, lantmätare på stadsbyggnadskontoret och han har naturligtvis svar på din fråga.

Kristian berättade att Sankt Göransgatan, som fick sitt namn så sent som 1969, tidigare var en del av Kungsholmsgatan.

Anledningen till att man delade upp Kungsholmsgatan i två gator (med olika namn) var att man ville komma till rätta med de orienteringsproblem den uppdelade gatan orsakade eftersom Kronobergsparken ligger ”mitt i gatan” om uttrycket tillåts.

Och det är här den udda numreringen kommer in i bilden.

– För att i någon mån lindra effekterna av namnbytet lät man de befintliga adressnumren från Kungsholmsgatan bestå och det är därför Sankt Göransgatan börjar med nummer 53 respektive 62, säger Kristian, som också vet att berätta att den privatperson som skrev till namnberedningen med förslag om namnbytet inte bara föreslog Sankt Göransgatan utan även Västermalmsgatan.

Läs fler frågor här

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.