Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Eva-Karin Gyllenberg: Promenaden runt Djurgårdens strandlinje blir en mil – drygt

Blå porten vid Djurgårdsbron kan vara en bra början – eller ett bra slut – på milen.
Blå porten vid Djurgårdsbron kan vara en bra början – eller ett bra slut – på milen. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Skicka frågor till ekg@dn.se och skriv gärna i ärendefältet vad frågan gäller, till exempel staty, gatunamn, idrott. Eller: Eva-Karin Gyllenberg, DN, 10515 Stockholm.​

Häromdagen tog jag och en väninna en promenad på Djurgården. Vi är båda födda och uppvuxna i Stockholm och har spenderat mycket tid på Djurgården, men ingen av oss hade riktigt insett hur stor ön faktiskt är. Vi blev så klart nyfikna på hur långt vi egentligen hade gått. Därför vänder vi oss till dig. Vad är Djurgårdens omkrets och hur långt går man om man tar höger vid Djurgårdsbron och går och går tills man rundar Blockhusudden och sedan följer kanalen tillbaka till bron?
Ebba och Emma

Svar: Södra Djurgården – det som vi vanligtvis avser när vi säger Djurgården – är betydligt större än man tror. Ett sätt att försöka få reda på öns omkrets är ju förstås att använda stegräknare, men jag fick en bättre idé: Jag ringde till Hans Harlén, stockholmianaförfattaren, som jag hänvisar till med jämna mellanrum.

Eftersom jag vet att Hans är mycket road av geografi och siffror insåg jag att detta måste vara mumma för honom. Hans har skrivit om just detta i sin bok ”Stockholm från A till Ö”, som kom ut 1998.

I boken står att avståndet längs strandlinjen är 10 220 meter förutom Beckholmen, och att ön är helt tillgänglig på promenadvägar med undantag av Djurgårdsstaden och Beckholmen.

Jag ringde upp Hans och frågade hur han hade gått till väga för att mäta avståndet.

– Jag tittade på kartan, löd svaret. Så nu vet ni och alla andra att om man tar sig runt Djurgården har man tillryggalagt en sträcka på en dryg mil.

Jag bor i Hammarbyhöjden där, liksom i närliggande Björkhagen, i princip alla gatunamn är baserade på sydsvenska städer. Vi har Malmö-, Halmstad-, Borås- Ystad-, Svedalavägen och så vidare.

Men min gata heter Paternostervägen. Jag, som är seglare från Bohuslän, tycker det är roligt att bo på en gata med samma namn som fyren utanför Marstrand.

Men den stavas ju Pater Noster (namnet sägs komma av att sjömännen bad sina böner innan de seglade in i de farliga vattnen fulla av grund).

Nu har jag lärt mig att det finns något som heter paternosterverk, en slags hiss eller grävanordning som bland annat används i gruvor. Min gissning är att det är denna maskin som har gett upphov till gatunamnet. Men frågan kvarstår – varför?

Vänliga hälsningar
Maja Hök

Svar: Paternostervägen har fått sitt namn efter fyren på Paternosterskären sydväst om Klädesholmen i Bohusläns skärgård.

Namnet kanske tycks malplacerat, men i så fall endast i Hammarbyhöjden där man i huvudsak hämtat gatunamn ur två kategorier:

Dels är det ”syd- och västsvenska ortnamn” som Skarabacken, Alingsåsvägen och Lödösevägen, dels ”äldre svenska forskningsresande”. Hit hör bland andra Resare-Bengts Plan, Strahlenbergsgatan och Nathorstvägen.

Paternoster hör varken till den ena eller andra gruppen utan till den namnkategori som heter ”fyrar” och dem hittar man på gatuskyltarna i Kärrtorp. Bland annat Huvudskärsvägen, Holmögaddsvägen och Söderarmsvägen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.