Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Eva-Karin Gyllenberg: Storkyrkan renoveras – till 2021

Storkyrkan tappar putsen, men det dröjer flera år innan fasaden ser ut som den ska.
Storkyrkan tappar putsen, men det dröjer flera år innan fasaden ser ut som den ska. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Fråga Eva-Karin
Skicka frågor till ekg@dn.se och skriv gärna i ärendefältet vad frågan gäller, till exempel staty, gatunamn, idrott. Eller: Eva-Karin Gyllenberg, DN, 10515 Stockholm.

Hej Eva-Karin!

Vad händer med Storkyrkans torn? Det undrar vi, min 9-åriga dotterdotter och jag. När jag tagit henne på en bildande rundvandring i Gamla stan och vi närmade oss Storkyrkan, såg vi hur stora delar av tornets yttre skikt var borta och tegelstenarna och murningen var nakna.

När och hur ska detta åtgärdas? Vi är oroliga för förfallet som drabbat en stilig byggnad som vi är stolta över.

Anna-Carin Uddenberg, Södermalm

Svar: Du är inte den enda som undrar över detta. Jag skrev om Storkyrkans förfall i augusti i fjol sedan en annan läsare gjort mig uppmärksam på att putsen hade släppt på flera ställen och det har sannerligen inte blivit bättre sedan dess.

Då frågade jag domprosten Hans Ulfvebrand om det fanns någon åtgärdsplan. Han svarade att man hade gjort en inventering av taket och fasaden hösten 2015 och konstaterat att en del puts satt löst. Den lösa putsen avlägsnades så att ingen människa skulle riskera att komma till skada medan utredningen pågick.

Jag träffade Hans Ulfvebrand i förra veckan och passade på att bolla din fråga vidare. Nu har det trots allt gått 16 månader sedan jag publicerade den första artikeln i ärendet.

Domprosten är den första att beklaga att putsen lossnat och han beskriver själv tornet som en ”fläckig leopard”.

– Det kommer bättre tider, säger Hans Ulfvebrand, som inte vill gå in på hur mycket pengar det kommer att kosta att rusta upp Storkyrkans fasad, men det är ett belopp med åtskilliga nollor och det kommer att ta tid.

– Vi har startat projekteringen. Den kommer att pågå under 2018, säger domprosten som räknar med att renoveringen av hela fasaden kommer att inledas 2019.

När blir det hela klart?

– Det är många inblandade i projektet, men jag hoppas att allt ska vara färdigt 2021, säger Hans Ulfvebrand.

Då har vi i alla fall ett besked och det lär finnas anledning att återkomma till denna välbehövliga renovering.

Så över till något helt annat som det brukar heta. Vid två tillfällen på sistone har jag skrivit om ett av Stockholms minsta konstverk: E H Thörnberg skapad av Ulf Sucksdorff, placerad utanför mynningen till Brunkebergstunneln. I sanningens namn kanske inte så mycket om själva konstverket utan om förlagan.

Det är jätteroligt när ni läsare hör av er med frågor och mer information efter publicering och när det gäller ”Gubben Thörnberg” har jag fått betydligt fler mejl än normalt och kan tyvärr inte publicera mer än en bråkdel. Den mannen måste ha varit mycket speciell, något som också har framgått av alla mejl. Många har vittnat om Thörnbergs rockar i flera lager, hans bacillskräck och stora bomullstussar (eller om det kanske var fetvadd) i öronen.

Jag vill passa på att tacka för alla mejl i ärendet och avslutar dagens spalt med några rader från Gunilla Mellin:

”Jag har några minnen av EH Thörnberg från 50-talet. Jag fick som barn följa med min pappa, Arne Tallberg, upp på redaktionerna i Klara. Pappa skrev mest populärmedicinska artiklar då. Ibland träffade vi på en ’gammal farbror med bomull i öronen’, som petade mig på magen med sin käpp, som hälsning, i stället för att ta mig i hand. ’Lite konstig farbror’, tyckte jag.”

Läs fler frågor här

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.