Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Den resväg som i fredags kändes så simpel har plötsligt blivit livets utmaning

Gullmarsplan 8.05.

På Gullmarsplan är det KAOS. 

Trots att min vagn från Farsta är långt ifrån lika fullsatt som den brukar vara i rusningstrafiken står allting still när tusentals (eller är det miljoner?) söderortsbor pressar sig upp i vänthallen och vidare mot de underdimensionerade biljettkontrollerna ner till nästa perrong. Andra kapitulerar och suckar sig ut till den svenskt ringlande kön till bussarna mot stan. Den resväg som i fredags kändes så simpel har plötsligt blivit livets utmaning och så har jag valt just den här veckan att ha ”glömt” min cykel vid någon stolpe i Skanstull. 

Men så är också anledningen till cykelglömskan en alltför varm sommarnatt som gör att ingen vill gå hem förrän solen redan börjat gå upp över Årstaviken. Och anledningen till att cykeln fortsatt står kvar denna tisdagsmorgon spontant häng vid en brygga i Skärholmen där vi äter jordgubbar och chips och hissar segel som i värsta sortens Prippsreklam. Hela helgen har Stockholm luktat swimmingpool i den tropiska värmen som förvandlat mig till en person som småler istället för att dö inombords åt tunnelbanekaoset. 

Så lyckas jag ta mig fram till Skanstull, cykeln plockas upp (en cykelkorg fattigare) och jag cyklar i medvind längs Götgatan. Den tiogradiga temperatursänkningen till vanligt svenskt sommarväder gör att gatorna nästan är cykeltomma och inte en enda medelålders man har lust att skrikgestikulera över mina snedsteg i trafiken. 

Och då kan Stockholm förlåtas för nästan vad som helst, till och med idén om att renovera just den knutpunkt som JAG behöver använda för att ta mig till jobbet. 

Evelyn Jones är reporter på DN och ganska dålig på regler i cykeltrafiken.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.