Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/evelyn-jones-jag-har-styrketranat-under-hosten-for-just-den-har-typen-av-handelser-typ/

STHLM

Evelyn Jones: Jag har styrketränat under hösten för just den här typen av händelser – typ

17.30. Tessinparken

Evelyn Jones
Rätta artikel

– Bilen har punka.

Min systers röst i telefonen. Hon låter uppgiven, eftersom det definitivt inte är vårt första bilhaveri sedan den stora investeringen i september.

Sedan dess har vi varit strandade på en motorväg med en läckande oljetank och försökt byta till däck med fälgar som inte passar bilen. Och nu står bilen halvstadigt vid Tessinparken. 

Tyvärr sitter det punkterade däcket så hårt att det inte går att få loss, trots att jag styrketränat under hösten för just den här typen av händelser – typ. 

Det är också julhelg, vilket gör att ingen kan hjälpa oss. Städdagen med medföljande p-bot närmar sig snabbt. Bilen måste därifrån. 

En däckjour blir lösningen och tre dagar (ja, tre dagar) senare har vi lyckats få dit en hugad mekaniker som ska försöka laga vår olycksaliga älskling. 

– Öppna motorhuven, säger han, och jag, som mycket väl vet hur man öppnar motorhuven på en bil, blir så stressad att jag inte har en aning om hur man öppnar motorhuven. 

Men inte ens han har styrketränat tillräckligt för att kunna få loss det där förhatliga platta däcket. I stället får det akutpumpas upp för vidare färd till verkstad. 

– Kör långsamt efter mig, säger han, och jag, som definitivt kan köra en bil utan att få motorstopp, får motorstopp vid första övergångsstället. 

– Om du känner att du inte har luft i däcket så ringer du mej, säger han.

Och jag, som vet hur det känns när man kör utan luft i däcken måste fråga hur jag vet om jag kör utan luft i däcket. 

Men till slut kommer vi fram. Däcket klarar sig, jag blir erbjuden skjuts hem (men tar tunnelbanan) och en dag senare är bilen hemma igen med pumpade däck. 

Evelyn Jones är reporter på DN och är jättebra på att hantera punka på cykeln.