Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 19:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/evelyn-jones-meterhoga-lagor-slog-ut-genom-ett-fonster/

STHLM

Evelyn Jones: Meterhöga lågor slog ut genom ett fönster

Södermalmsallén 03.00.

Rätta artikel

Jag vaknade med ett ryck. Klockan var tre på morgonen, och familjens Welsh Springer Spaniel attackskällde på mig.

Jag var 18 år, hemma i lägenheten med bara min äldre bror och hunden som nu stod vid min säng och ylade. Kände en stickande lukt av brandrök, samtidigt som hunden hetsade mot ytterdörren. Jag hittade ingen eld i vår lägenhet och bestämde mig för att det var hunden som behövde kissa. Som den lugna och rationella person jag är i en möjlig krissituation valde jag att inte väcka min bror och att i stället för att ta trappan åka hissen ner till porten för att gå ut i röklukten.

Då såg jag elden. Meterhöga lågor slog ut genom ett fönster längst upp i byggnaden intill. Jag hörde brandbilarnas sirener. Då väckte jag min bror. Och blev rädd. 

Vi stod i lekparken utanför, jag brorsan, den stissiga hunden och grannarna från vår lägenhetsbyggnad. I en timme tittade vi på hur brandmännen kämpade mot lågorna. En person dog i branden den där natten. 

Den natten började också min stora rädsla för eld. 

Rädslan har lättat en hel del under de femton år som gått, men jag blir fortfarande otroligt skakad av bilder på brinnande bussar på Centralbron, skogar i Dalarna eller lägenheter i Märsta. Eller som nu, en spira som faller i lågorna vid Notre Dame. Jag har också en otrolig fascination, och respekt, för de brandmän som – i stället för att, som jag, ta hissen ut och riskera att missa att väcka sin bror – går in i elden och kan lyckas rädda både människor och hus. Så jag förstår att parisarna sjunger deras lov. 

Evelyn Jones är reporter på DN och tycker Welsh Springer Spaniel är världens finaste hund.