Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Expert: Patrik Sjöberg kan åtalas för uthängningen

Grova hot om våld och död har klottrats på den sexbrottsmisstänkta mannens hus.
Grova hot om våld och död har klottrats på den sexbrottsmisstänkta mannens hus. Foto: SVT Nyheter

Det råder lynchstämning mot den sexbrottsmisstänkte idrottstränaren efter att hans identitet offentliggjorts av bland andra Patrik Sjöberg. Tryckfrihetsexperten Nils Funcke tycker allmänt åtal bör övervägas mot Sjöberg.

– Det är rättskipning som tillhör medeltiden, säger han till DN.

Fallet med idrottstränaren som åtalades för grova sexuella övergrepp mot minderårig har engagerat många. Det handlar om en man i 50-årsåldern som i mars åtalades i Södertörns tingsrätt för grovt sexuellt utnyttjande av underårig, grovt sexuellt utnyttjande och grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Målsägande är en kvinna som tidigare haft mannen som tränare, samt varit hans elev. Hon var 13 när de misstänkta brotten inleddes.

Enligt kvinnan utnyttjade han ofta sin makt som tränare och lärare för att få sex. I utbyte fick hon löften om att få spela en viss match eller information om framtida prov. Relationen fortsatte även när hon hade gått ut gymnasiet och enligt kvinnan var det svårt att bryta med honom, även när hon hade blivit vuxen. ”Jag var livrädd att någon skulle få veta”, har hon sagt i förhör.

Brotten som idrottstränaren misstänktes för ska ha utspelat sig från början av 2000-talet och i flera år framåt. Skammen kvinnan har känt och berättat om i förhör har också legat bakom att det tagit tid innan hon tog tag i att anmäla mannen. Därför väcktes åtal bara månader innan preskriptionstiden gick ut. Mannen förhördes, men har därefter hållit sig undan och inte kunnats delges åtal.

I måndags gick preskriptionstiden ut och mannen är nu att anse som oskyldig i lagens ögon.

Men i höjdhoppsprofilen Patrik Sjöbergs ögon är han skyldig – och Sjöberg har sedan en vecka tillbaka gjort sitt bästa för att sprida den uppfattningen.

Inför att preskriptionstiden höll på att gå ut lade Sjöberg – som själv skrivit en bok om hur han utsattes för sexuella övergrepp av sin tränare – ut mannens namn och bild i sina sociala medier.

Andra har hakat på och lagt ut hans adress i södra Stockholm till allmän beskådan. Grova hot om våld och död har följt på uthängningen och mannens hus, där även hans familj bor, har fått orden ”Våldtäktsman dö” och ”peddo” klottrat på fasaden, vilket SVT var först med att rapportera om.

Det finns än så länge inga kända polisanmälningar om hot enligt samordningen i Stockholm syd.

– Det är skit samma om han hängs ut, han ska bli uthängd. Fundera i stället på hur den här tjejen mår. Hur mådde hon under de här åren? säger Patrik Sjöberg till SVT.

Patrik Sjöberg har även i flera medier slagit fast att mannen har erkänt, vilket i sin tur har blivit en sanning på nätet. Det stämmer dock inte. DN har tagit del av förundersökningen som Sjöberg hänvisar till.

Mannen medger att han har haft någon form av relation till flickan. Efter att hon fyllt 15 medger han att de har haft samlag, men enligt hans version var det i samförstånd. Han säger i förhör att han var noga med att inte ha sex med henne innan hon hade fyllt 15.

Han har nekat till samliga brott han misstänktes för.

Varför han höll sig undan från polisen och inte dök upp till rättegången är oklart.

– Det här är svårt. Om han tycker han är oskyldig varför går han inte till rätten? Det skulle inte finnas advokater och åklagare om det var så enkelt. Men det är svårt, ingen vet utgången i ett komplicerat mål, säger mannens försvarsadvokat Gustaf Ebenfelt till DN.

Han tycker att uthängningen är ”djupt olycklig”.

– Så får man ju inte göra om man pratar vardagssvenska. Vi får se hur eller om man kan gå vidare. Han har förtalats, han är oskyldig i lagens mening. Det har också kommit fram felaktiga saker. Jag hörde i går att Patrik Sjöberg uttalade sig och sa direkt felaktiga saker. Han har inte erkänt att det har förekommit något sexuellt före hon fyllde 15.

Om mannen tänker stämma Sjöberg kan Ebenfelt inte svara på.

– Jag får inte säga om det blir någon rättslig fortsättning, för jag får inte säga vad jag talar med mina klienter om.

Yttrandefrihetsexpert Nils Funcke tycker däremot att Patrik Sjöbergs uthängning kan få så pass allvarliga konsekvenser att den borde gå under allmänt åtal.

– Jag skulle vilja sträcka mig så långt så jag tycker att en allmän åklagare bör överväga att väcka allmänt åtal för förtal med tanke på vilka konsekvenser det här kan få och redan har fått. Det finns ett starkt allmänintresse här, säger Nils Funcke.

– Det är sällan allmän åklagare använder den här möjligheten, det ska vara påkallat från allmän synpunkt. Frågan är när detta kravet är uppfyllt, men jag tycker det borde vara värt att överväga om det inte skulle vara motiverat här.

Nils Funcke anser att uthängningar av denna typ skapar lynchstämning och riskerar att gå till handgripligheter.

– Hela grundtanken med ett rättssamhälle är att rättvisa ska skipas med lag. Vi ska inte ta lagen i egna händer. Det är vad Sjöberg bidrar till genom att exponera den här.

Sjöberg säger själv att han tänker på det kvinnliga offret främst och att det i just det här läget är befogat att hänga ut mannen, eftersom han inte får komma undan. Vad svarar du på det?

– Det är klart att han inte ska komma undan precis som ingen annan som begår ogärningar. Men det är polisen som har uppdrag att leta reda på honom och det är dit kritiken ska riktas. Om rättssamhället har misslyckats så får man acceptera det och bearbeta den vrede och frustration som kommer av det. Annars får vi återgå till USA på den tiden då man hade lynchmobbar som jagade påstådda boskapstjuvar och hängde upp dem i träd. Det är rättsskipning som tillhör medeltiden i Sverige.

Funcke säger att preskriptionstider finns för att man någon gång måste komma till avslut.

– Det är lätt för mig att säga som inte har varit utsatt, men det är den enda rimliga vägen. Annars blir det aldrig ett avslutat ärende för samhället, för anhöriga, för gärningsmannen som också har familj och barn.

Att åtalet mot mannen är nedlagt har fått kvinnan som anser att han utnyttjat henne i flera år att tappa förtroende för rättsväsendet.

– Min klient är i kris och är förtvivlad. Hon ställer sig frågan om det har varit värt att göra en polisanmälan mot mannen, sa Susanna Cleve, som är flickans målsägarbiträde, till DN tidigare i veckan.

DN har upprepade gånger sökt Patrik Sjöberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.