Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Experternas tips – inred på liten yta

Tina Björeman, 60, heminredningsexpert på Ikea:

1 En möbel får gärna ha flera funktioner, till exempel en fåtölj som blir en säng eller en enkel bäddsoffa är super.

2 Rullbara saker är superpraktiskt, då kan man flytta saker väldigt lätt, men tänk på att ha bromsar så att allt inte rullar i väg.

3 Krokar, tänk kubik, väggarna kan vara gratis förvaring, utnyttja dem!

Läs mer: I Gary Changs hem ryms (nästan) allt på minimal yta

Frida Ramstedt, 35, driver en av landets största inredningsbloggar, Trendenser.se:

1 Prioritera mera. Om du bor litet, utgå från det du mest av allt gör hemma. Försök inte klämma in alla klassiska ytor som normalt finns i ett hem utan prioritera dem du har störst behov av. Bor man i ett pyttelitet studentrum kanske man inte bjuder hem folk så ofta så prioritera bort stora matbord och en skrymmande soffa då och satsa på en skön plats för återhämtning och hemmaplugg i stället. 

2 Tänk multifunktion. En säng som också kan fungera som soffa när den är bäddad och som dessutom har bra förvaring under sig löser tre problem i ett. 

3 Bra belysning. Ett vanligt misstag som många trångbodda gör är att de drar ned på antalet lampor. Men ett litet rum behöver precis som ett stort flera ljuspunkter. Förutom allmänbelysning och arbetsbelysning kan lampor som lyser upp mörka hörn och små bordslampor en bit in i rummet göra väldigt stort skillnad för hur stort ett rum upplevs. 

Elsa Billgren, 28, programledare och bloggare, aktuell med boken ”Inred med vintage”:

1 Dela av. Sätt upp en skena i taket och häng upp skira gardiner så ger det känslan av att man delar av rummet. Det är praktiskt för att skapa känslan av en privat del och en allmän del.

2 Platsbygg. Försök förbereda innan du flyttar in och fokusera på få men bra saker, hyllplan längs en hel vägg eller garderobssystem är bra för att skapa förvaring på små utrymmen.

3 Förvaring i förvaringen. Försök ha många olika lådor, burkar, korgar och askar som du kan förvara saker i.

Läs mer: Framtidsboendet är litet – men högt

Maria Soxbo, 37, frilansjournalist som driver bloggen Husligheter på Sköna Hem:

1 Tänk kubik snarare än kvadratmeter. Utnyttja höjden i rummet, sätt en hylla precis under taket så får du ändå plats med tavlor och sådant under. Satsa på köksskåp som går hela vägen upp till taket, platsbygg om du har budget till det så optimerar du alla utrymmen.

2 Hopfällbart och multifunktionellt är suveränt. Till exempel slagbord, hopfällbara stolar eller kanske till och med en skåpsäng eller bäddsoffa? Lådor under sängen, en bokhylla som är öppen från båda hållen som rumsavdelare. 

3 Ljust och enfärgat förstorar, mörkt och mönstrat förminskar – ha det i åtanke när du inreder. Glöm inte belysningen! 

Per Wennberg, 45, inredare:

1 Tänk på att förvaring är a och o. Planera din förvaring, har du små utrymmen är till exempel skjutdörrar till garderober väldigt bra.

2 Gardiner som går från tak till golv med lodräta linjer är en bra synvilla för att få taket att kännas högre.

3 Frigör så mycket yta som möjligt på golvet, det gör rummet mer luftigt och det är perfekt för den som inte gillar att städa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.