Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/explosion-och-bilbrander-i-marsta/

STHLM

Explosion och bilbränder i Märsta

Foto: Magnus Hallgren

Natten till måndag skakades ett redan brottsutsatt Märsta för flera våldsdåd.

En frisersalong totalförstördes efter en explosion och 19 bilar sattes i brand.

– Det blir bara värre och värre här. Jag vill inte att mina barn ska växa upp här längre, säger en kvinna som ännu en natt väcktes av ljudet av sirener.

Klockan var runt 01.40 när en smäll hördes över stora delar av Märsta. Då var redan räddningstjänsten fullt upptagen med att släcka bilbränder på tre olika adresser i närområdet. Sammantaget hade 19 bilar satts i brand.

– Det kändes som hela huset skakade. Först var jag övertygad om att det var i garaget i vårt hus som det skett en explosion, så kändes det, säger en familjefar som bor i en lägenhet på adressen.

Men det var en sprängladdning som detonerat i huset mitt emot som väckt honom och hans familj.

– Jag blev livrädd. Jag har aldrig tidigare hört en sådan hög smäll, säger mannens höggravida fru. 

00:44. En explosion inträffade i natt i centrala Märsta, norr om Stockholm. På tre olika platser i Märsta brann också ett antal bilar.

Genom sovrumsfönstret kan de se förödelsen som explosionen orsakat vid frisersalongen där polisens bombtekniker arbetade under stora delar av måndagen.

På en parkering intill står en man i 25-årsåldern som i tre år drivit frisersalongen. Han är trött och ser jagad ut och har varit vaken sedan larmet om explosionen kom.

– Jag förstår ingenting, jag har trivts här, det har funkat bra. Nu är det klart att jag är rädd, skiträdd, säger han.

Flera stamkunder kommer förbi och klappar om honom för att visa sitt stöd. 

Frisersalongen liggen i en liten centrumanläggning i Tingvalla, ett bostadsområde med hyreslägenheter från 60-talet. Intill frisersalongen ligger en grillkiosk och en livsmedelsbutik. 

Ingen är ännu frihetsberövad, vare sig för den misstänkta sprängningen eller den grova skadegörelsen i Märsta. Foto: Magnus Hallgren

– Det blir bara värre och värre i Märsta. Jag har bott här sedan 1997 och sett hur det förändrats.  Det är mord, skottlossningar, sprängningar och bränder. Nu känner jag mig alldeles kall, har inte sovit en blund sedan explosionen i natt, säger en kvinna som bor i grannfastigheten.

Från sin balkong såg hon tre män springa från platsen. De hade huvor uppdragna och de sprang åt olika håll.

– Men polisen lär aldrig lösa det här. Det känns som svenska samhället är bättre på att jaga folk som röker utomhus än att ta fast de kriminella, det är helt galet, muttrar en man som står och tittar på förödelsen.

En knapp kilometer från platsen för explosionen, vid Vänortsringen, står sex utbrunna bilar. De fattade eld precis innan det smällde i Tingvalla. Samma sak hände på ytterligare två adresser i Märsta – I Valsta och vid Odensalavägen. Sammantaget totalförstördes 19 bilar.

Före explosionen fick räddningstjänsten larm om bilbränder på tre olika adresser i Märsta. Foto: Magnus Hallgren

– Klart man funderar på om det finns någon samband, kanske var bilbränderna någon form av avledningsmanöver. Hur som helst är det väldigt obehagligt i Märsta, de senaste två år har det bara eskalerat, säger en kvinna som brukar parkera där de utbrunna vraken nu står.

Enligt henne och flera andra DN talar med i Märsta bor det många kriminellt belastade personer på orten. Flera restauranger har drabbats av explosioner, i en av dem kastades det in en handgranat för ett par år sedan.

– Det är narkotikauppgörelser och hämndaktioner, det är jag övertygad om, säger kvinnan som nu ska försöka hyra en garageplats.

Trots att hon bor nästan en kilometer från frisersalongen hörde hon smällen – sedan sirenerna och polishelikoptern.

– Men det är knappt man reagerar längre, det är sorgligt, säger hon.

Senast den 28 september skottskadades två personer utanför en krog i centrala Märsta. I mars skedde en explosion vid en restaurang mitt emot stationen och i februari slutade en biljakt med att två poliser omringades av kanske uppemot 20 maskerade män som fritog två personer som gripits av polisen. Under 2017 skedde två försök till mordbränder mot två olika krogar, en krog sprängdes med en handgranat och en skottlossning inträffade utanför en restaurang.

Polisen inledde på måndagen en trygghetsinsats och dörrknackning i Märsta. Skadegörelsens utreds som grov skadegörelse och explosionen som allmänfarlig ödeläggelse.

Kopplar ni ihop händelserna? 

– Man tänker naturligtvis så när det är så tätt inpå, men vi jobbar helt förutsättningslöst, säger Sylvia Oldin, vakthavande befäl vid polisens region Stockholm.

Patrick Ungsäter är polisområdeschef i PO Nord.

– Det finns givetvis anledningar till att Sollentuna lokalpolisområde, där Märsta ingår, har varit högsta prioriterat av oss under de senaste åren. Vi har haft stora problem med grovt kriminella personer i Märsta till och från. I dagsläget har vi en väldigt bra bild av situationen, säger han.

Han understyrker också att samarbetet med kommunen utvecklas hela tiden.

– Vi måste jobba på alla nivåer, mot de etablerade gängkriminella strukturerna och ledarskikten, men också mot dem som är på väg in i kriminalitet, vilket kräver mer samarbete med till exempel socialtjänsten, säger Patrick Ungsäter.

– Självklart vill vi också, tillsammans med andra aktörer, ha högre närvaro på plats, fortsätter han.