Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Man död efter explosion i Vårby gård

01:00. DN är på plats vid Vårby gårds tunnelbanestation och har pratat med ett vittne som hörde explosionen.

En man i 60-årsåldern dog och en kvinna i 45-årsåldern skadades allvarligt av en explosion utanför en tunnelbanestation i Vårby gård på söndagen. 

– Arbetshypotesen är att det är en handgranat. Det ser ut som att de var på platsen av en tillfällighet, säger Lars Alvarsjö, stationsbefäl vid Stockholm Syd. 

Larmet om en explosion vid tunnelbanestationen i Vårby gård kom klockan 11.07 på söndagen. En polispatrull som råkade vara i närheten vid tillfället larmade om händelsen och kort därefter var ett tiotal polisbilar och ambulans på platsen. En man i 60-årsåldern och en kvinna i 45-årsåldern skadades vid explosionen och fördes till sjukhus. Initialt var det oklart vad det rörde sig om för typ av explosion och såväl stationen som torget i centrum spärrades av och bombtekniker undersökte området innanför.

Samtidigt verkar explosionen inte ha varit avsedd för de två offren.

– Vi vet inte än vad för slags föremål det är som har exploderat. Det finns inget som tyder på att det skulle vara riktat mot just det paret, de har varit på fel plats vid fel tillfälle, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Foto: Alexander Mahmoud

Vid 14.30-tiden kom beskedet att den skadade mannen hade dött av sina skador. Även kvinnan blev allvarligt skadad vid tillfället.

– Han hade ju väldigt allvarliga skador. Hon träffades ju också av splitter och hon är allvarligt skadad men inte livshotande, säger Lars Alvarsjö, stationsbefäl vid Stockholm Syd.

Efter att mannen avlidit rubricerade polisen brottet som mord och allmänfarlig ödeläggelse. Enligt polisen är det troligtvis en handgranat som har exploderat.

– Arbetshypotesen är att det är en handgranat. Det ser ut som att de var på platsen av en tillfällighet, säger Lars Alvarsjö om paret som befann sig på platsen.

Enligt polisen cyklade mannen och kvinnan i området och var på väg till en butik när mannen stannade till och undersökte ett föremål, som troligtvis var en skarp handgranat, på marken. Mannen ska då ha tagit med sig föremålet. De ska sedan ha cyklat vidare och kort därefter inträffade explosionen. 

Flera vittnen som DN har talat med har också sett och hört delar av händelsen.

– Vi hörde smällen. Vi stängde butiken och gick ut men polisen ville inte att vi skulle vara där. Jag såg bara cyklar och människor på platsen innan jag blev ivägkörd, säger Abdulhad Özmen, som har en butik alldeles i närheten av platsen.

Ambulans och polis befann sig vid platsen som var avspärrad – såväl stationen som torget i centrum – och bombtekniker undersökte området innanför. På polisens order var det stopp för tunnelbanan mellan Masmo och Vårberg i båda riktningar, men vid 14-tiden gick tågen som vanligt igen.

– Hela centrum är avspärrat och det är ett tiotal polisbilar här, jag har också sett en ambulans, sade DN:s fotograf Alexander Mahmoud, som var på plats.

Läs mer: ”Han var välkänd och omtyckt”

Foto: Alexander Mahmoud

Vid lunchtid befann sig minst två bombtekniker iförda skyddsdräkter på platsen och genomsökte området. Till sin hjälp hade de en hund och tekniska hjälpmedel, bland annat vad som liknade en stor metalldetektor. 

Foto: Alexander Mahmoud

När DN befann sig på platsen vid 13-tiden på söndagen låg fortfarande en cykel och en ryggsäck på marken utanför tunnelbanestationen. Flera personer ur polisens bombgrupp iförda skyddsdräkter genomsökte området med hjälp av både hund och olika former av teknisk utrustning. Tunnelbanestationen, som stängdes av kort efter händelsen, tömdes på folk och polisen hade under eftermiddagen stängt av ett stort område runt stationen.

Den tekniska undersökningen omfattade under söndagen dels platsen där explosionen inträffade, men också tunnelbanestationen. På polisens hemsida kom senare information om att man hade ”sökt efter andra farliga föremål men inte funnit några i närområdet”. De exakta resultaten från undersökningen på platsen väntas dröja:

– Det mest troliga är att det var en handgranat som exploderade. Helt säkra kan vi dock inte vara innan teknikerna är klara med sin undersökning, vilket blir troligtvis senare i nästa vecka, säger Lars Bröms, kriminalpolisinsatschef.

Foto: Alexander Mahmoud

Enligt uppgift till DN dröjde det innan mannen som låg skadad efter explosionen fick vård. Anledningen uppges vara osäkerhet kring säkerhetsläget efter händelsen. Lars Alvarsjö berättar att han inte känner till denna aspekt av händelsen, men är bekant med problematiken.

– Det här är dilemmat när det gäller sprängladdningar. Det kan ju finnas ytterligare sprängämnen, säger han och lägger till att det då handlar om en avvägning mellan att hjälpa offren och att tänka på sin egen säkerhet.

Senare under söndagen genomfördes ytterligare en undersökning av området som en extra säkerhetsåtgärd, berättar Sven-Erik Olsson.

– Man har beslutat om att även genomföra en undersökning av spårområdet. Men det är inte föranlett av att man har hittat något mer föremål. 

Foto: Alexander Mahmoud

 

Foto: Google Maps
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.