Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Expressen bjöd in SD-politiker till Husby

SD:s Mattias Karlsson talade med Expressen TV om integration, på plats i Husby (arkivbild från 2009).
SD:s Mattias Karlsson talade med Expressen TV om integration, på plats i Husby (arkivbild från 2009). Foto: Sven Lindwall / Scanpix

Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas integrationspolitiska talesman, kom till Husby vid 19-tiden på tisdagen. Han kom inte av egen kraft – utan på inbjudan till Husby Södra av Expressens webb-tv-redaktion.

– Det finns inga ursäkter för det som skett här. De som utför de här dåden är kriminella och ska behandlas som det, sa Karlsson.

SD-representanten sa också att han förstår att det bara är en bråkdel av dem som bor här som vandaliserar, men menade ändå att det är ”den havererade integrationspolitiken” som är den grundläggande orsaken till våldsamsheterna.

– Utanförskapet som många lever i numer skapar människor som lätt hamnar i konflikter. De har problem med sin identitet och upplever säkert både inre och yttre motsättningar, fortsatte Mattias Karlsson.

Hans bild är också att vänsterextrema grupper utnyttjar och eldar på upprorsmakarna.

– Det ligger i deras intresse att sprida oron och falska uppgifter om vad till exempel polisen gör. De är inte trovärdiga och har tidigare sagt att de vill militarisera Husby. De har ett stort ansvar när det gäller det hat som sprids.

Med vänsterextrema grupper menar Mattias Karlsson till exempel nätverket Megafonen, som varit väldigt aktivt i debatten kring upploppen.

– De vill att fokus ska flyttas från kärnfrågan, de vill att det ska handla om polisbrutalitet i stället för om det utanförskap som invandringsppolitiken lett till.

Lösningen är, enligt Mattias Karlsson, på kort sikt att ge polisen mer resurser och på lång sikt att begränsa invandringen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.