Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-26 10:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/extra-krismote-i-stockholm-om-aldre-och-coronasmittan/

STHLM

Extra krismöte i Stockholm om äldre och coronasmittan

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) anser att stadens insatser för att hantera smittspridningen på äldreboenden har varit otillräckliga.
Foto: Alexander Mahmoud

Vid lunchtid på fredagen hade Stockholms stad ett extrainsatt krismöte med anledning av den snabba smittspridningen på stadens äldreboenden. Mötet skedde på begäran av Socialdemokraterna.

– Flera delar av stadens arbete kring corona har varit effektivt, men när det gäller äldreomsorgen så ser vi en extrem och mycket oroväckande utveckling, säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård.

I mötet deltog både äldrenämnden och krisledningsnämnden. Den oroande utvecklingen av antalet äldreboenden med coronasmitta visar att de insatser som gjorts hittills varit otillräckliga, anser Socialdemokraterna som har lämnat in en skrivelse med förslag på åtgärder som behöver vidtas omgående.

– Jag är glad att majoriteten tog fasta på vårt förslag att snabbt sammankalla nämnderna så att vi får en möjlighet att gemensamt och ordentligt sätta ihop vad som behöver göras, säger Karin Wanngård.

Det som kanske brådskar mest, anser hon, är att införa kohortvård, det vill säga att staden omedelbart säkerställer karantän för smittade på boenden och att specifik personal arbetar enbart med denna grupp.

S vill också ha en fullständig översikt av nuläget, både avseende boenden och hemtjänstverksamheter som har smitta och de som inte har det. Samt få en redovisning av områden med stor andel boenden i tätt bebodda bostadsområden och vad som kan göras ytterligare för att begränsa en smittspridning som potentiellt kan drabba riskgrupper och äldre.

Coronasmittan på Stockholms äldreboenden ökar snabbt.
Foto: Jessica Gow/TT

På torsdagen redovisade äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) att coronasmitta finns på 29 av 88 äldreboenden i staden och på fem–tio hemtjänstenheter. Siffror som enligt honom alldeles säkert kommer att stiga.

Slottner är orolig för hemtjänsten och de 28.000 stockholmare som är beroende av den. Staden kan inte – som på äldreboendena – införa besöksförbud i människors hem. Det är också många timanställda och stor personalomsättning i hemtjänsten, i snitt möter den som har hemtjänst i Stockholm strax över tio personer därifrån under en 14-dagarsperiod.

Har ni resonerat om att testa personalen inom äldreomsorgen?

– Vi vill väldigt gärna testa både de som jobbar på boenden och de som jobbar inom hemtjänsten, men det finns inte kapacitet för det. Men nu när det är bestämt att fler ska testas så hoppas jag att omsorgspersonal ska inkluderas, det skulle vara till stor hjälp, säger Erik Slottner.

Även Karin Wanngård är orolig för hemtjänsten.

– Södertälje går i bräschen där och har dedikerade team som går hem till dem som har, eller troligtvis har, coronasmitta. Det måste också Stockholm säkerställa, säger hon.

Karin Wanngård tycker att staden har varit senfärdig med att ta beslut, till exempel om besöksförbud på äldreboenden.

– Jag förväntar mig av krismötet att staden tillsätter resurser och sätter fart. Det här är en kris som kommer att hålla i sig. Det är ett allvarligt läge just nu och vi måste fokusera på coronan.

Inga beslut fattades på mötet.

Läs mer: Ökat antal smittade på äldreboenden i Stockholm

Läs mer: Coronasmitta på vart tredje äldreboende

Ämnen i artikeln

Äldreomsorg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt