Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Extrem revirkänsla bakom vargattack”

Polisen vid en vägspärr i Rörmossen, Bergshamra, i närheten av den plats i Roslagen där två vargar anföll en barnfamilj.
Polisen vid en vägspärr i Rörmossen, Bergshamra, i närheten av den plats i Roslagen där två vargar anföll en barnfamilj. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
Vargarnas extrema revirkänsla ligger bakom söndagens attack på en jakthund i Roslagen, misstänker en av Sveriges lantbruksuniversitets rovdjursexperter.

– De uppfattar hunden som en inträngande varg, säger Olof Liberg, koordinator för vargforskning i Norden, till DN.se.

– När vargar får syn på en hund får de skygglappar. De brukar då nonchalera eventuella människor som finns i närheten, säger Olof Liberg, verksam vid Sveriges lantbruksuniversitet.

I Riala-reviret finns ett vargpar med fyra valpar. Olof Liberg utesluter inte att det var valparna som angrep hunden.

– Ungarna är runt ett år gamla och ganska storvuxna, säger han.

Vargar är normalt sett mycket skygga för människor. De flesta hundar som tas av varg befinner sig därför långt ifrån sin ägare.

– Varje år dödas 20-30 hundar av vargen och ytterligare 20 skadas, säger Olof Liberg.

Olof Liberg konstaterar att vargarna var ute efter hunden och inte kvinnan och hennes barn.

– Det som hänt visar egentligen hur ofarliga vargar är, säger han.

Både hannen och tiken i Riala-revirets vargpar är försedda med sändare. Batteriet i hannens sändare är urladdat, men tikens fungerar. Fyra gånger per dygn skickas via GSM-nätet ett kodat sms med uppgift om hennes position. Det är bara länsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet som har tillgång till uppgifterna. Parets fyra ungar har försetts med datachip som gör att de kan identifieras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.