Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Extremt lite nytt byggs för studenterna

De senaste studentbostäderna i Stockholm blev inflyttningsklara förra sommaren – 63 lägenheter på 25 kvadrat på Valborgsmässovägen i Midsommarkransen. Väntetiden hit är ungefär fem år, enligt Martin Sahlin och Emilia Wikström Melin, ordförande och vice ordförande i SSCO.
De senaste studentbostäderna i Stockholm blev inflyttningsklara förra sommaren – 63 lägenheter på 25 kvadrat på Valborgsmässovägen i Midsommarkransen. Väntetiden hit är ungefär fem år, enligt Martin Sahlin och Emilia Wikström Melin, ordförande och vice ordförande i SSCO. Foto: Nicklas Thegerström
För ett år sedan lovade den borgerliga alliansen i Stadshuset 4.400 nya studentbostäder till 2015. Hittills är 86 klara. Sannolikheten är stor att staden inte ens når upp till hälften.

Den största ungdomskullen sedan 40-talisterna är på väg att lämna föräldrahemmet. Varningsrapporterna om akut brist på studentbostäder har duggat tätt och redan i valrörelsen 2010 förde Moderaterna i Stockholm fram den som en valfråga.

I ”Studentpaketet för Stockholm” lovade de 3.100 studentbostäder samt 1.000 markanvisningar för framtida byggen. På Stockholmsdebatt i DN i september 2011 höjde de ribban till 4.400 nya studentbostäder fram till 2015.

– De hade väldigt tydliga vallöften, det är viktigt att de efterlevs, men det gör de inte på studentbostadsfronten. Det har inte gått så bra som det lät, det har byggts mindre nu än under förra mandatperioden, säger Martin Sahlin, ordförande i SSCO, Stockholms studentkårers centralorganisation.

SSCO har gått igenom alliansens löften – och kontrollerat resultatet. Hittills, när halva mandatperioden har gått, har det inte byggts mer än 86 nya studentlägenheter.

Under 2010 byggdes inte en enda, däremot tillkom 21 genom ombyggnation. 2011 blev 65 lägenheter klara och 28 började byggas om. Hittills under 2012 har inga nya studentbostäder blivit klara eller påbörjats, däremot har 172 lägenheter börjat byggas om.

Stockholms stad har också ökat takten när det gäller att anvisa mark till studentbostäder – 2010 gällde det totalt 331 studentlägenheter, men hittills i år har 590 fått markanvisning.

Stadens egna tjänstemän kom i maj med en lägesrapport där de beräknade att 2.684 studentlägenheter kan ha börjat byggas mot slutet av 2015 – om planprocesserna går smidigt.

Men det gör de sällan i Stockholm, menar SSCO. Eftersom byggen oftast överklagas är risken stor att löftet om 4.400 nya studentbostäder krymper ihop till färre än 2.000.

Trots det ångrar inte Martin Sahlin att SSCO utsåg finansborgarrådet Sten Nordin (M) till årets Studentvän 2012.

– Nej, han fick delvis utmärkelsen för annat han gör. Sten Nordin lyfter ofta studentfrågor, säger Martin Sahlin.

Men hur går det för studenterna, terminen börjar snart?

– En del har pengar, en del har kontakter och kan skaffa en bostad den vägen. Men för majoriteten blir det att sova på soffor och flänga omkring på den otrygga andrahandsmarknaden, säger Martin Sahlin.

Av 47.000 nyantagna på Stockholms universitet och högskolor i höst har 16.000 redan tackat nej.

Beror det på att de inte hittar någonstans att bo?

– Vi får indikationer på att det kan vara så för en del, säger Emilia Wikström Melin, vice ordförande i SSCO.

Studentbostäder

I dag finns – på grund av de rekordstora födelsetalen och inflyttningen – 68.800 personer i åldern 20–27 år som säger sig vilja ha en bostad i Stockholm.

År 2030 räknar man med att bristen på högutbildade i länet kommer att uppgå till mellan 44.000 och 73.000 personer.

I Stockholmsregionen finns det cirka 80.000 studenter och enbart 12. 500 studentbostäder, varav cirka 7.600 i Stockholms stad.

Den genomsnittliga kötiden för ett korridorsrum hos SSSB, Stiftelsen Stockholms studentbostäder, är i dag över två år. För fem år sedan var motsvarande kötid tre månader.

Att få en studentbostad via Stockholms kommunala bostadsförmedling tar i dag i genomsnitt fem till sex år medan det år 2009 i genomsnitt tog två till tre år.

De flesta utbildningar är tre till fem år långa.

Källor: Stockholms stad, Stockholms läns landsting, Hyresgästföreningen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.