Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Facit: 162 bostäder – då ryker Nordins fina utmärkelse

På valborgsmässoafton 2012 fick Sten Nordin (M) diplom av SSCO efter han utlovat 4 100 nya studentbostäder.
På valborgsmässoafton 2012 fick Sten Nordin (M) diplom av SSCO efter han utlovat 4 100 nya studentbostäder. Foto: SSCO

För exakt fyra år sedan lovade finansborgarrådet Sten Nordin (M) 4 100 nya student­bostäder i ett ”Studentpaket för Stockholm”. Det gav honom utmärkelsen ”Årets studentvän”. Hittills har 162 lägenheter blivit klara.

– Det är inte orimligt att vi ska tänka över om vi ska ta tillbaka utmärkelsen, säger Teo Strömdahl Östberg, ordförande i SSCO, Stockholms studentkårers centralorganisation.

Sten Nordin tog emot sitt diplom vid en högtidlig ceremoni på Skansen på valborgsmässoafton 2012. De första utlovade lägenheterna skulle börja byggas under året och 2014–2016 kunde det byggas 1 000 studentbostäder per år, sade han då.

– Det är bedrövligt och ett stort svek mot Stockholms studenter att moderaterna inte lyckats leverera mer än 162 permanenta bostäder, säger Teo Strömdahl Östberg.

Det har tillkommit 202 studentbostäder med tillfälliga bygglov och 260 bostäder som omvandlats tillfälligt från äldrebostäder. Antalet markanvisade studentbostäder är däremot högre, 3 729.

– Det går inte att lösa långsiktiga problem med tillfälliga lösningar. Och markanvisa räcker inte, tiden det tar ifrån en markanvisning till en inflyttningsklar bostad är allt­ifrån två till tio år. Det borde de verkligen veta, det hoppas jag att de vet, säger Teo Strömdahl Östberg.

Enligt SSSB:s – Stiftelsen Stockholms studentbostäder – statistik har kötiden för en studentlägenhet ökat med 17 månader sedan 2009, i dag är den 57 månader. Hos Bostadsförmedlingen i Stockholm har den genomsnittliga kötiden för studentlägenheter och studentkorridor ökat från 4,0 år till 5,7 år 2013.

– Studentbostäder är bortprioriterat något så ofantligt. Det lilla antal som har byggts beror på tillfälligheter eller välvilliga byggherrar. Men Stockholms stad har kraftfulla verktyg, de kommunala bostads­bolagen har en mycket god ekonomi, staden kan kosta på sig några projekt med mindre god vinstmarginal, säger Teo Strömdahl Östberg.

Ska ni kräva tillbaka diplomet av Nordin?
– Han har inte titeln Årets studentvän längre, det var förra året. Och vi väntar till 2015 men det ser inte ljust ut, säger Teo Strömdahl Östberg.

År 2015 kommer diplomet att sitta säkert på väggen, svarar Sten Nordin.

– Det vore märkligt om vårt löfte inte är infriat då, det ligger så mycket i pipelinen, säger han.

Sten Nordin räknar inte bort tillfälliga studentlägenheter. Stadshuset har kommit fram till 750 färdiga lägenheter sedan 2010, ytterligare 625 byggs just nu.

– Sedan har staden fattat alla nödvändiga beslut om 3 470 studentbostäder, där kan vi inte göra mer, säger Sten Nordin.

Men varför byggs de inte?
– Ett antal är överklagade, bland annat Albano med 1 000 lägen­heter. 1 500 bostäder i Spånga körde fast i bullerfrågor och närhet till trafik.

Ytterligare 4 036 studentlägenheter finns i planprocessen, enligt Sten Nordin, som får totalsiffran för byggda och kommande till drygt 7 500 stycken.

– Det finns inget finansborgarråd som har gjort så mycket för studentbostäder som jag, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.