Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Facit för SD: Var fjärde invald har hoppat av

Grafik: Maria Westholm

I valet 2010 tog Sverigedemokraterna plats i 18 av 26 Stockholms­kommuner. Partiet fick totalt 40 mandat i länet. Fyra år senare har 12 av SD:s fullmäktigeledamöter hoppat av, i fyra kommuner står partiets stolar tomma. I sex kommuner har SD varken lagt fram någon motion, någon interpellation eller något budget­förslag.

SCB:s stora partisympatiundersökning förra månaden visar att stödet för SD ökar. I valet 2010 fick de 2,6 procent av rösterna i Stockholms stad, i SCB:s majmätning svarar 3,3 procent av stockholmarna att Sverigedemokraterna är det parti som står dem närmast.

Men vad har de åstadkommit under den senaste mandatperioden?

I sex av 18 kommuner har de inte lagt fram en enda motion, eller ställt en enda interpellation. I Salem har de inte ens satt sin fot i fullmäktige – under fyra år.

– De har aldrig varit där, trots att de har blivit invalda. Det är att visa dålig respekt för sina väljare. Även om jag ogillar deras politik är detta ett demokratiskt underskott, säger Lennart Kaldéren (M), kommunstyrelsens ordförande i Salem.

Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är kritisk till Sverigedemokraternas passivitet.

– En politiker är vald för att driva de åsikter de gått till val på. Gör de inte det är det ett systemfel. Då fungerar inte det demokratiska systemet, säger han.

Enligt honom kan det få konsekvenser för hela demokratin:

– Om man är skeptiskt till politikerna i allmänhet då slutar man att rösta, säger Folke Johansson.

I Norrtälje kommun blev båda de invalda SD-representanterna politiska vildar, även ersättaren hoppade senare av. Gruppledaren Bernt Grönblad lämnade Sverigedemokraterna i fjol efter en konflikt med partiets riksombudsman. Brist på politisk aktivitet inom partiet beror enligt honom på politikerna själva.

– Det beror på att de flesta inte har någon erfarenhet, de kommer mer eller mindre från gatan. Jag hade politisk erfarenhet sedan tidigare och då var det lättare, säger Bernt Grönblad.

I Botkyrka har en av SD:s ledamöter uteslutits ur partiet.

I Södertäljes kommunfullmäktige har Sverigedemokraterna fem mandat. Men tre av partiets ledamöter hoppade av redan 2012, de sitter kvar i fullmäktige som politiskt obundna.

Men i höst kommer SD att växa sig ännu större i kommunen. Det menar Marc Abramsson, SD:s bordsgranne i kommunfullmäktige och partiledare för högerextrema Nationaldemokraterna. I april meddelades att partiet inte ställer upp för omval. Abramsson uppmanar i stället sympatisörer att rösta på SD i höst – precis som han själv kommer att göra, och gjorde i det senaste EU-valet.

– Vår politik är så förvillande lika att väljarna har svårt att förstå skillnaderna – som kanske framför allt är värdemässiga och ideologiska och inte syns så snabbt i praktisk politik. Då röstar folk hellre på det stora partiet, säger Marc Abramsson.

– Det blir väldigt svårt att ligga så nära varandra, vara i samma nisch: emot massinvandringen. Vi har fått kämpa väldigt hårt på de ställen vi kommit in för att mäta oss med Sverigedemokraterna.

I Nynäshamn avsade sig SD:s två ledamöter sina platser för ett år sedan med motiveringen att ”förutsättningarna saknas för fortsatt samarbete och engagemang i partiet”.

– De var knappt närvarande innan de hoppade av heller, de lade inga budgetförslag och var inte särskilt mycket i talarstolen. De har inte gjort något speciellt avtryck i den kommunala debatten, säger kommunalrådet Anna Ljungdell (S).

I Upplands-Bro valdes två Sverigedemokrater in i kommunfullmäktige. En av dem gick på två möten innan han hoppade av.

– Vi har inte märkt av dem i politiken på något sätt. De skriver inga lokala insändare, de har inga torgmöten. Jag tycker inte att det är riktigt hederligt mot medborgarna att man får pengar och inte gör någonting, säger kommunalrådet Irène Seth (M).

Passiviteten i partiet kan ha flera olika förklaringar, enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Dels att deras hjärtefråga, invandringspolitiken, är en nationell fråga. Dels att partiet växte snabbt och fick in representanter som inte har så stor erfarenhet, men också att man inte har så stor reell möjlighet att påverka:

– Det kan finnas ytterligare ett skäl till att man inte lägger motioner, nämligen att man vet att den inte går igenom och därmed kan uppfatta det som bortkastat arbete. Men samtidigt skrivs många motioner just på den premissen – man vet att de har liten chans att bli verklighet men fungerar i opinionsbildningssyfte, säger Tommy Möller.

Detta är en politisk verklighet som man måste rätta sig efter, menar han:

– Om man inte ens är där har man ju ingen möjlighet att påverka över huvud taget.

Tommy Möller beskriver situationen som ”demokratiskt otillfredsställande”.

– Det blir en stor grupp väljare vars röst egentligen inte räknas då, när de som är valda för det partiet inte tar sitt uppdrag på allvar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.