Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/facket-lattar-pa-skyddsstopp-for-vaktare-i-rinkeby/

STHLM

Skyddsstoppet hävt för väktare i Rinkeby

På tisdagen införde Transport skyddsstopp för väktarbolagen i Rinkeby – nu har fackförbundet börjat lätta på skyddsstoppet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Fackförbundet Transport har nu hävt skyddsstoppet för väktarbolagen i Rinkeby. Skyddsstoppet infördes i tisdags, efter att en väktare blivit skjuten i båda benen.

DN kunde i går berätta att transportförbundet Transport införde skyddsstopp för de väktarbolag som har uppdrag i stadsdelen Rinkeby. Det infördes efter att två väktare blev beskjutna när de arbetade i området i måndagskväll. En av dem fick föras till sjukhus sedan han träffats i båda benen, den andra fick inga fysiska skador.

Redan innan skyddsstoppet infördes hade flera av väktarbolagen på eget initiativ beslutat att inte låta sina anställda arbeta i området.

Väktarbolagen ålades av facket att göra ”objektsbaserade risk- och konsekvensanalyser” för de anställda innan de tillåts återuppta arbetet.

Efter att polisen under onsdagen kallade de aktuella vaktbolagen till ett möte för att redogöra för lägesbilden har nu facket hävt skyddsstoppen.

– Polisens bedömning är att skjutningen är en enskild händelse som inte är representativ för det generella läget i området. Vi har också fått försäkringar om att polisen kommer att stötta väktarna i de fall det skulle behövas, säger Maria Arkeby.

Redan på onsdagen stod det klart att vaktbolagen i huvudsak delar polisens bild av att det blivit mycket lugnare i området under den senaste tiden. Skjutningen i måndagskväll var ett allvarligt bakslag, men polisen bedömer alltså att det inte är någon del av en generellt upptrappad konflikt.

Ingen har ännu frihetsberövats i ärendet, men utredningen går enligt DN:s poliskällor polisen framåt.