Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fällning av tv-eken på fredagen

Tv-eken på Oxenstiernsgatan.
Tv-eken på Oxenstiernsgatan. Foto: Anders Wiklund / Scanpix
Nu har Trafikkontoret tagit det definitiva beslutet att den gamla eken på Oxenstiernsgatan ska fällas av säkerhetsskäl. Arbetet påbörjas redan på fredagen.

Den norske arboristen Erik Solfjeld som undersökte tv-eken i förra veckan blir klar med sin rapport först i nästa vecka, men han meddelade redan på torsdagen att han dömer ut det gamla trädet av två skäl: Rotröta och instabilitet i trädkronan. Skälen är var för sig tillräckliga för att trädet måste fällas.

Fällningen kommer att påbörjas redan på fredagen.

Per Hansson, docent i tillämpad skogspatologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Umeå är kritisk till att man nu går så fort fram.

– Det finns inget i svampvärlden som kan ha förvärrat rötan på så kort tid att trädet nu kommer att kollapsa. Låt den norske experten bli klar med sin undersökning innan man fattar beslutet.

– Man måste sansa sig. Träd ska mötas med respekt.

Varför inväntade ni inte arboristens fullständiga undersökningsresultat?

– Det behövdes inte, Jag pratade med honom i morse och berättade vad vi sett och han sade att han ju redan dömt ut eken på två sätt. Och det var värre än vad han kunde ha trott, säger Björn Embrén, trädexpert på Trafikkontoret.

Det är många som engagerat sig i tv-ekens öde och Björn Embrén har fått ta emot en hel del kritik.

– Det enda någon kan beskylla mig för, och som jag har dåligt samvete över, är att jag inte agerat tidigare. Att jag inte kontaktade polisen, spärrade av gatan och fällde eken med en gång. Inte förrän eken är nere är jag lugn.

Men du tycker ju om träd?

– Ja, det känns ju lite märkligt att jag som reser runt och föreläser om hur vi måsta rädda gamla ekar, nu tar ett sådant här beslut, säger Björn Embrén.

Arbetet med att ta ned eken börjarklockan sex på fredagsmorgonen. Det är flera stora maskiner som ska ställas upp och säkerheten måste garanteras, både för dem som arbetar med fällningen och allmänheten. Vid niotiden tror Björn Embrén att själva fällningen kan börja.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.