Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 07:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/familj-och-vanner-tog-farval-av-16-arige-peter/

STHLM

Familj och vänner tog farväl av 16-årige Peter Plax

Bild 1 av 3 Efter en begravningsceremoni i Kristi förklarings ortodoxa kyrka inne i Stockholm jordfästes Peter Plax vid Danderyds kyrka.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 2 av 3 Familj, vänner, klasskompisar och bekanta på väg in i Kristi förklarings ortodoxa kyrka på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 3 av 3 Peter Plax tillsammans med sin mamma Olga Teouch.
Foto: Privat

Ett sista farväl. Efter en ceremoni i den rysk-ortodoxa kyrkan i Stockholm begravdes Peter Plax vid Danderyds kyrka. Han blev 16 år gammal.

”Du kommer alltid att finnas i våra tankar”, stod det på ett kort som en sista hälsning.

När begravningsceremonin inleddes klockan 10 på tisdagen var Kristi förklarings ortodoxa kyrka på Birger Jarlsgatan i Stockholm fullsatt.

Familj och vänner samlades för ett sista avsked av Peter Plax, som misstänks ha mördats av en 16-årig pojke den 2 augusti.  

Kistan bars in med fotändan först och placerades med huvudet mot utgången så att ansiktet var vänt mot altaret. Intill kistan placerades blomsterarrangemang.

– Den här gudstjänsten handlar inte bara om sorg utan också om hopp och glädje som utgår från den kristna tron. Tron på det eviga livet. På uppståndelsen. Tron på att döden bara är en genomgång till det eviga livet. Det är det vi som kyrka tror på och det är där vi hämtar hopp ifrån, berättar kyrkoherden Angel Velitchkov som ledde ceremonin.

Ceremonin i kyrkan leddes av kyrkoherden Angel Velitchkov. Foto: Jonas Lindkvist

Ceremonin präglades av sång och bön enligt rysk-ortodox tradition. Angel Velitchkov bad på kyrkslaviska och den melodiska rösten blandades med klangen från ett rökelsekar som han svingade fram och tillbaka över kistan. En kör stämde sedan upp i växelsång med honom. 

– De liturgiska texterna är tröstande. De pekar på det eviga livet. Det är egentligen en slags sista vandring med den avlidne till en annan värld, en övergång till en ljusare tillvaro, säger Richard Kovar, kantor under gudstjänsten.

Under hela ceremonin var den vackra, ljusa träkistan öppen, för att de anhöriga skulle kunna ta ett sista farväl av Peter Plax. Intill kistan stod en ikon av Jungfru Maria.

Begravningsgästerna stod upp under hela akten. Ceremonin avslutades med att alla fick chans att gå fram till koret. De gick runt kistan motsols och lade ner blommor. Många bugade sig för att hedra Peter Plax en sista gång. 

Kistan fördes efter ceremonin i den rysk-ortodoxa kyrkan i Stockholm till jordfästningen vid Danderyds kyrka. Foto: Jonas Lindkvist

Efter ceremonin fördes kistan till Danderyds kyrka för jordfästning. Peter Plax välsignades en sista gång av Angel Velitchkov, som läste böner och svepte med rökelsekaret över kistan innan den sänktes ner i jorden. De samlade fick sedan ta ett sista avsked. De lade jord på kistan och många lämnade också en ros innan de kramade om Peters föräldrar. 

Familj och vänner beskriver Peter som omtyckt, ambitiös och begåvad och som en snäll, empatisk person. Förra måndagen hölls en minnesstund vid hans skola som samlade drygt 200 personer.

– Jag vill att människor som läser om detta fall ska veta vilken person Peter var. Att han inte förvandlas till bara ett namn i brottsrapporteringen. För Peter hade en unik personlighet, värd att berätta om, säger hans pappa Dmitri Plax.

– Jag förstår att alla föräldrar som förlorar sina barn säger så. Men han var en ovanlig pojke. Superintelligent, begåvad, vetgirig. Alltid glad, alltid välkomnande och respektfull. Med en mycket speciell känsla för humor, ordlekar och snäll ironi. Med en förmåga att koncentrera sig till hundra procent på det han gjorde och bli bra på det, oavsett om det var pianolektioner, läxor eller basket.

Bild 1 av 2 Blomsterarrangemang vid Peter Plax grav.
Foto: Privat
Bild 2 av 2 Blomsterarrangemang vid Peter Plax grav.
Foto: Privat

Efter jordfästningen hölls en minnesstund. I gröngräset vid graven låg fint utsmyckade blomsterarrangemang med några sista hälsningar. En hälsning bar budskap från Psaltaren 121: ”Jag lyfter mina ögon upp till bergen. Varifrån skall jag få hjälp? Min hjälp kommer från Herren.” 

På ett annat kort stod det: ”Vi glömmer aldrig Peter”. Och på ett annat: ”Du kommer alltid att finnas i våra tankar.”

Peter Plax blev 16 år gammal.

Läs mer: Peter, 16, misstänks ha mördats av sin vän – familjen berättar om sorgen