Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-18 03:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/familj-overklagar-friande-morddom/

STHLM

Familj överklagar friande morddom

En 20-åring friades i juli från mordet på en ung man i Enskededalen i södra Stockholm. Nu har såväl kammaråklagare Lisa Dos Santos som målsägarbiträdet till den mördade mannens familj överklagat den friande domen till Svea hovrätt.

Det var den 16 december förra året som en ung man, som av polisen beskrivits som känd gängkriminell, sköts till döds hemma i sin bostad i Dalen, Enskede.

Han sköts med flera skott i huvudet och i kroppen, från nära håll. I maj åtalades en 20-åring, som var bekant med mordoffret. Den åtalade greps i närheten av brottsplatsen, kort tid efter skjutningen. Enligt kammaråklagare Lisa Dos Santos tillhörde 20-åringen och offret samma kriminella nätverk. Motivet till mordet ska ha varit en intern uppgörelse.

20-åringen friades dock från mordet av Södertörns tingsrätt som menade att bevisningen i fallet inte räckte till för en fällande morddom. I domen konstaterade rätten att det visserligen fanns ”omständigheter som var besvärande”, men att avsaknaden av teknisk bevisning gjorde att det inte var ställt utom allt rimligt tvivel att 20-åringen var gärningsmannen.

20-åringen dömdes dock till skyddstillsyn för narkotikabrott och två fall av brott mot vapenlagen.

Såväl åklagaren som målsägarbiträdet till offrets anhöriga menar dock att tingsrätten gjort en felaktig bedömning av skuldfrågan. Någon ny bevisning har ännu inte presenterats, och åklagaren har begärt mer tid för att utveckla sina grunder för överklagan.