Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 14:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/familjen-assistenterna-tog-over-asas-liv/

Åsa hemma i köket, under en fikastund med tillsammans med en av sina nya assistenter. Kaffe och saffransbulle har serverats i mosad form.
Åsa hemma i köket, under en fikastund med tillsammans med en av sina nya assistenter. Kaffe och saffransbulle har serverats i mosad form. Foto: Jonas Lindkvist
STHLM

Familjen: Assistenterna tog över Åsas liv

När svårt funktionshindrade Åsa Petterssons mamma Marion gick bort i december 2017 mynnade sorgen ut i en mardröm för de anhöriga.

Enligt dem förfalskade en personlig assistent en ansökan om att Åsa inte längre ansåg sig behöva en god man. Åsa krävde också att få ut sin del av arvet efter modern.

Assistansbolaget, Assistans i balans, anser att de agerat enligt Åsas vilja.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 10 Åsa Pettersson tycker om att umgås med sina nakenmarsvin. Här håller hon Belle i famnen. Den personliga assistenten Fia Gulass hjälper henne.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 2 av 10 Bengt Petersson, Åsas styvpappa, Åsa och hennes förvaltare Torbjörn Lundberg hemma i Åsas kök. ”Jag är fortfarande skakad över det som har hänt, även om det slutade lyckligt”, säger Torbjörn.
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 10 Torbjörn Lundberg, som till vidare är Åsa Petterssons förvaltare, har gjort allt som stått i hans makt för att, i hans tycke, ”befria” Åsa från sitt tidigare assistansbolag.
Foto: Ulrika By
Bild 4 av 10 Åsa Pettersson har assistans beviljad dygnet runt, inklusive 31,4 timmar i veckan med dubbelassistans. Här får hon hjälp med en förflyttning av Arefa Amini.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 5 av 10 Fia Gulass är en av Åsa Petterssons nya personliga assistenter, men de känner varandra väl då Fia tidigare arbetat med Åsa i tolv år.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 6 av 10 Brev till Överförmyndarnämnden skriver Åsa Petterssson "Jag är redo för att själv ta ansvar för min ekonomi och mitt liv” Nederst syns Åsas namnteckning, men Åsa kan inte hålla i en penna, än mindre skriva sitt namn.
Foto: Ulrika By
Bild 7 av 10 Fia Gulass är en av Åsa Petterssons nya personliga assistenter, men de känner varandra väl då Fia tidigare arbetat med Åsa i tolv år.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 8 av 10 Åsa Pettersson är 46 år, hon lever ensam i en lägenhet i Skärpnäck och har assistans dygnet runt sedan assistansreformen infördes.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 9 av 10 Åsa Petersson behöver hjälp med allt. Hon har också ett flertal hjälpmedel, till exempel för att förflytta sig. Här får hon stöttning av en av de nya assistenterna, Arefa Amini.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 10 av 10 Styvpappa Bengt är hemma hos Åsa Pettersson igen. ”Det är så oerhört skönt att det är över nu”, säger han.
Foto: Paul Hansen