Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Familjen Bhatti: ”Nu är det som om vi kan börja leva på riktigt”

I tio år har familjen Bhatti hyrt en lägenhet svart på Albyberget. För dem kommer Mitt Albys amnesti som en skänk från ovan. ”Äntligen slipper vi oron”, säger Morgan Bhatti.

Morgan Bhatti kom till Sverige med sin fru Ethal och barnen Arooj, Srooj och Emaan 2003. De kom från Libyen där Morgan arbetat för ett oljebolag i närmare 25 år. Ursprungligen kommer han och Ethal från Pakistan, men barnen växte upp i Libyen.

Det var kaos och kris på det personliga planet när de kom till Sverige. Och att etablera sig och komma in i samhället var svårare än vad de trodde.

Först bodde de inneboende hos släktingar, sedan hittade Morgan en lapp på en offentlig anslagstavla i Fittja centrum. ”Lägenhet uthyres”, stod det.

– Jag ringde. Det var en man från Sudan som svarade. Han blev glad att jag kunde tala arabiska. Han sa att jag kunde hyra lägenheten så länge jag ville. Själv skulle han flytta till England, berättar Morgan.

När familjen flyttade in delade redan tre personer på ett av rummen i lägenheten. Övriga utrymmet hade disponerats av en ensamstående kvinna med barn. Lägenheten var i mycket dåligt skick, det var smutsigt och hårt slitet.

– Vi städade i flera veckor. Ju mer man städade, desto mer såg man hur mycket som skulle behöva renoveras. Det var knappt beboeligt, berättar Ethal.

De betalade hyran direkt till mannen från Sudan. De skrev en form av kontrakt och kom muntligt överens om att de skulle ha tre månaders uppsägningstid, åt båda håll. Men trots att Morgan förstod att kontraktet inte var värt något och att han tvingades betala för mycket, så gick han med på det.

– Sudanesen var en god man, han såg till att vi fick tak över huvudet. Vi kom bra överens och jag litade på honom. Å andra sidan hade jag inget val, vi var i en svår situation, säger Morgan som inte vill berätta hur mycket han betalade i hyra till mannen.

Övriga hyresgäster i lägenheten flyttade snart ut och familjen Bhatti kunde installera sig ”på riktigt”. Det blev några riktigt tunga år, inte minst ekonomiskt. De fick uppehållstillstånd 2006 och på det följde studier, praktikjobb, mer studier och arbetslöshet. Om det inte varit för att de tre tonårsbarnen jobbade extra på McDonalds hade de inte klarat sig.

– Hyran, elen och telefonen – det var alltid prio ett. Om vi hade mat på bordet eller inte spelade ingen roll. Vi var alltid rädda för att någon skulle komma på oss och att vi skulle bli utkastade, säger Morgan.

Hans äldsta dotter Arooj minns hur det var:

– Man mådde alltid dåligt, tänkte på vad som skulle kunna hända. Är man inte trygg där man bor är det svårt att komma vidare i livet. Det påverkar en hela tiden, säger, hon.

Då ägde Botkyrkabyggen fastig­heterna på Albyberget. Ett par gånger tog Arooj anonymt kontakt med dem och försökte berätta om deras situation och om att det fanns en hel del som behövde åtgärdas i lägenheten. Hon blev inte särskilt väl bemött.

För några år sedan fick Morgan jobb som hissmontör. Ekonomin blev bättre. Familjen har gjort vad den har kunnat för att få det trivsamt, de har målat väggar vita och försökt hålla efter. Men såväl parkett- som plastgolven är delvis fuktskadade, inredningen i köket är på väg att falla isär. Även för en lekman står det klart att det som ligger närmast till hands är en totalrenovering.

– När jag fick höra om Mitt Albys initiativ blev jag väldigt glad. Jag berättade sanningen för dem. Och nu tänker jag att om jag går ut och berättar om det här för flera så kanske jag också kan hjälpa andra som är i samma situation som vi. Jag vet att det är många som har det svårt och som lider i det tysta. Vissa blir till och med hotade av dem som har förstahandskontrakten, hotade till tystnad och hotade att betala mer, säger Morgan som skrev en insändare till tidningen Södra sidan.

Han har redan fått ett positivt besked av Mitt i Alby – han har mycket goda chanser att få ta över kontraktet. Mannen från Sudan har han inte träffat mer och sedan den 1 april i år betalar familjen Bhatti hyran direkt till Mitt Alby i stället för till mannens bankkonto.

– Allt känns mycket bättre. Nästan som om vi kan börja leva på riktigt nu, konstaterar Morgan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.