Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 23:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/familjens-vardag-andrades-i-grunden-nar-pandemin-kom/

STHLM

Familjens vardag ändrades i grunden när pandemin kom

Linn Weilar tillsammans med barnen Sebastian, 6, och Alicia, 3.
Linn Weilar tillsammans med barnen Sebastian, 6, och Alicia, 3. Foto: Roger Turesson

När coronapandemin slog till skärptes reglerna på landets förskolor. Nu rådde plötsligt nolltolerans mot snor och hosta även för i övrigt friska barn. För familjen Weilar innebar det många veckors vabbande och vobbande om vartannat. Och en helt ny vardag.

Sebastian, 6, står på huvudet i soffan medan lillasyster Alicia, 3, skrattandes tittar på. De har just kommit hem från skola respektive förskola och snart är det dags för middag hemma i Nacka. Några veckor in i höstterminen har de hållit sig friska. Men i våras, när coronapandemin lamslog världen såg tillvaron väldigt annorlunda ut för familjen Weilar.

Plötsligt blev det tvärstopp för det som tidigare varit en oskriven regel bland småbarnsföräldrar, att pigga men snoriga barn kunde lämnas på förskolan.

– Vi var hemma många veckor i sträck i våras när de inte fick vara där om de hade minsta tecken på förkylning, berättar Linn Weilar.

Både hon och maken har heltidsjobb och den nya vardagen krävde därför en hel del pusslande. Att vabba hela den tiden som barnen inte fick gå på förskolan var inte ett ett alternativ.

– Jag är entreprenör och måste finnas tillgänglig för mina kunder. Om jag skulle vara borta från mitt arbete i tre veckor hade jag fått klappa igen fabriken, säger Linn Weilar, som är distributör av koreansk hudvård och har ett eget hudvårdsmärke.

Läs mer: Rekordmånga vabbar till följd av striktare smittregler

Foto: Roger Turesson

Varje morgon inledde familjen därför med att göra ett schema för dagen.

– Då fick alla säga vad de behövde eller önskade göra den dagen. Om jag hade ett möte klockan 11 så blev det ett kryss för mamma den timmen. Om barnen ville måla eller gå ut skrev vi upp. Sen satte vi en äggklocka så det blev tydligt när det var dags att byta aktivitet. Eftersom barnen inte kan skriva fick de rita bilder, de tyckte det var väldigt roligt.

Barnens morföräldrar hjälpte till med barnpassningen ibland, andra gånger innebar mötestid filmtid för barnen. Oftast gick det bra, andra gånger gällde det att hitta ett ledigt rum, låsa dörren och bita ihop.

– När man är som mest upptagen är man oftast populärast hos barnen. Då kan man bli arg för att man känner att man just gett dem en rolig timme och borde kunna få jobba lite ifred. Sedan får man dåligt samvete och försöker kompensera att man var arg. Och så håller det på.

Samtidigt har den extra tiden med familjen varit värdefull, enligt Linn Weilar.

– Även om man gått varandra på nerverna emellanåt så tror jag att stressnivån har gått ner när man inte behövt pendla fram och tillbaka till stan utan jobbat hemifrån. Vardagsjäkten har minskat. Barnen tyckte det var väldigt mysigt, man gosade upp med lite godare mat och fick mer tid med varandra.

Helena Sjödin Öberg: Karriären är inte förstörd av några veckors vabbande

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt