Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Fånge fick felaktigt besked om sin mammas död

Other: Janerik Henriksson/TT

En fånge på anstalten Storboda fick beskedet att hans mor hade avlidit. Men det stämde inte. I själva verket var det hon som hade försökt komma i kontakt med honom. Nu får anstalten kritik av JO, Justitieombudsmannen.

Det vakthavande befälet på anstalten norr om Stockholm kontaktade en av fångarna och berättade dennes mor hade dött, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Fången bröt då ihop och trodde inte att det kunde vara sant. Men kriminalvårdaren insisterade: fångens morfar hade ringt och berättat att modern hade avlidit.

Kriminalvårdaren gick för att kontrollera uppgiften och upptäckte då att fången hade rätt. Det var inte sant. I själva verket var det modern som hade ringt för att berätta att morfadern hade avlidit. Vårdaren berättade då om sitt misstag för fången.

Det felaktiga dödsbudet anmäldes av fången till JO, som kom fram till att kriminalvårdaren agerat oacceptabelt. Eftersom en fånge själv inte har möjlighet till direktkontakt med sina närstående har kriminalvårdarna ett extra ansvar att se till att informationen som förmedlas är korrekt. Framför allt vad det gäller dödsbud, skriver myndigheten i ett utlåtande.

Fången anmälde händelsen den 25 augusti förra året. JO skriver även att anstalten bör inrätta skrivna regler så att misstaget inte upprepas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.