Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Fängelse eller rättspsyk för mordet i löparspåret

Foto: Christine Olsson/TT

På onsdagen avslutas rättegången mot den 19-åring som ströp 21-åriga Ida Johansson till döds i ett löparspår i augusti förra året. Attunda tingrätt har att väga två olika utlåtanden om hans psykiska tillstånd mot varandra.

Tillräckligt frisk för att dömas till fängelse, enligt Rättmedicinalverket. Allvarligt psykiskt störd, enligt socialstyrelsens rättsliga råd.

Det var den 5 augusti förra året som 19-åringen ströp 21-åriga Ida Johansson till döds i ett joggingspår i Runby, Upplands Väsby.

Efter tips kunde polisen gripa 19-åringen som nästan omgående erkände att det var han som dödade Ida Johansson. När åtalet väcktes framkom en mängd obehagliga detaljer om vad som hände i spåret, blad annat skändade 19-åringen Ida Johanssons kropp efter att han strypt henne till döds.

”Det blixtrade bara till i mitt huvud. Jag tänkte bara döda”, sa han bland annat i polisförhören.

Han åtalades för så väl försök till grov våldtäkt som för mord och brott mot griftefriden.

Enligt 19-åringens advokat Sofia Björksten erkänner han dråp och brott mot griftefriden, men förnekar våldtäktsförsöket som åklagaren menar han gjorde sig skyldig till innan han dödade Ida Johansson.

19-åringen har varken förr eller senare kunnat förklara om han hade något motiv till det dåd han utförde. Han var arg efter en konflikt med en anhörig den aktuella dagen. Han hade redan haft flera kontakter med psykiatrin och hade dessutom i närtid uttryck en oro över att han skulle kunna komma att skada någon allvarligt.

Under sju veckors tid utreddes hans psykiska status av Rättsmedicinalverket. Trots den långa utredningstiden kom inte det team av experter fram till ett enhälligt beslut. Utredningen mynnade ut i att 19-åringen visserligen lider av en psykisk störning, men att den inte är tillräckligt allvarlig för att han inte skulle kunna dömas till fängelse.

Under rättegången, som hölls bakom lyckta dörrar, begärde hans advokat att tingsrätten skulle låta Socialstyrelsens rättsliga råd pröva utlåtandet.

Bilden av honom som framträder i rådets utredning är bilden av ett mobbat, kränkt barn som tidigt visade aggressiva tendenser. Han visade tidigt upp sidor som tydde på brist på empati och gränslöshet.

Som tonåring ägnade han mycket tid framför sin dator, antingen spelade han olika typer av datorspel eller så tittade han på porr. Så sent som förra året fick han diagnosen Aspergers syndrom och rättsliga rådet kommer fram till att han också lider av allvarlig impulskontrollstörning.

”Till följd av den allvarliga psykiska störningen finns det risk för återfall i allvarlig brottslighet”, anser Eva-Marie Laurén, överläkare och specialist i psykiatri och rättspsykiatri som undertecknat rättsliga rådets utredning.

På bordet ligger nu två olika bedömningar av 19-åringens tillstånd, dels från Rättsmedicinalverket, dels från Socialstyrelsens rättsliga råd, som kom fram till att 19-åringen visst begick gärningarna under allvaligt psykisk störning – och att han alltjämt lider av den.

Det innebär att det finns medicinska förutsättningar att överlämna 19-åringen till rättspsykiatriskt vård.

– Vi har att väga de olika yttrandena mot varandra. Det är vårt ansvar att se till att det här blir rätt och riktigt, säger rådmannen Anna Flodin.

Attunda tingrätt kommer med stor sannolikhet att avkunna dom i slutet av nästa vecka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.