Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-14 22:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fargexplosion-i-alby-nar-rymden-tar-plats-pa-vagg/

STHLM

Färgexplosion i Alby när rymden tar plats på vägg

01:56. Muren uppe på höjden till vänster om Albys tunnelbanestation var smutsgul och matt. Men det var då. Nu sprakar den av liv. Under veckan som gått har hela solsystemet tagit plats på betongen.

Muren uppe på höjden till vänster om Albys tunnelbanestation var smutsgul och matt. Men det var då. Nu sprakar den av liv. Under veckan som gått har hela solsystemet tagit plats på betongen.

– Det känns verkligen som målningen lyfter hela Alby, säger Elena Dodaori, en av 20 niondeklassare som varit med och skapat den.

Alby i Botkyrka kommun har en lång tradition av att låta barn och elever i området vara med och smycka offentliga platser. Redan i början på 80-talet skapades det första verket – Noaks ark – i den portal som leder in mot centrumanläggningen.

Sedan dess har det blivit många muralmålningar och konstverk; på fasader och i trapphus, som enskilda konstverk vid parklekar och grönområden.

I förgrunden till höger: Astolabbet, ett redan befintligt konstverk där man kan speja mot stjärnorna. Nu har det kompletterats med den stora muralmålningen ”Kosmos”. Invigningen sker på fredag.
I förgrunden till höger: Astolabbet, ett redan befintligt konstverk där man kan speja mot stjärnorna. Nu har det kompletterats med den stora muralmålningen ”Kosmos”. Invigningen sker på fredag. Foto: Thomas Karlsson

– Det har skapat mycket stolthet som gått i arv, säger Alvaro Fuentes, bosocialstrateg på Botkyrkabyggen som varit med i nästa alla projekt.

Han vet att det inte bara skapar en känsla av sammanhang och tillhörighet, det ökar också trivseln och minskar skadegörelsen.

”Att göra någonting kreativt balanserar upp den ibland mörka verklighet våra unga lever i. Jag ser hur de växer med uppgiften, att de lär sig stå upp för sig själva och sina ideal”, säger Cesar Fulgencio.
”Att göra någonting kreativt balanserar upp den ibland mörka verklighet våra unga lever i. Jag ser hur de växer med uppgiften, att de lär sig stå upp för sig själva och sina ideal”, säger Cesar Fulgencio. Foto: Thomas Karlsson

På fredag invigs det senaste konstverket – Kosmos. Det sträcker sig på tvären över en hel mur i anslutning till Astolabbet – även det ett konstverk smyckats av barn och elever från Alby. De tjugo elever från Grindtorpsskolan – som ligger uppe på Albyberget och från Kvarnhagsskolan som ligger nere i dalen – som varit med har alla skapat och skissat fram egna objekt som de placerat ut i det färgsprakande solsystemet.

Under året som gått har de lyssnat på föredrag om urban konst, diskuterat motiv och tagit fram skisser.

Fatoumata Ceesay visste inte så mycket om urban konst innan projektet i Alby drog igång. I dag har hon en helt annan relation till färger och former som inspirerar henne.
Fatoumata Ceesay visste inte så mycket om urban konst innan projektet i Alby drog igång. I dag har hon en helt annan relation till färger och former som inspirerar henne. Foto: Thomas Karlsson

– Jag har verkligen lärt mig att färger och former ger inspiration och kraft, säger Fatoumata Ceesay som också fått nya vänner i och med mötena med eleverna från Kvarnhagsskolan.

Bakom projektet står det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen som tillsammans med Cesar Fulgencio från Subtopia och graffitikonstnären Aris Tsartsonis – båda djupt engagerade – gjort det möljligt.

– Det har varit en väldigt kreativ process att se eleverna skapa sin egen verklighet. Känslan vi vill förmedla är lite av det gamla latinska uttrycket ”per aspera, ad astra” – genom svårigheterna mot stjärnorna – att det är värt att kämpa för att nå sitt mål, säger Ceasar Fulgencio, konstnärlig ledare på Subtopia.

Malgorzata Jarecka från Grindtorpsskolan i Alby är en av de tjugo elever som fått chansen att vara med och skapa ”Kosmos”.
Malgorzata Jarecka från Grindtorpsskolan i Alby är en av de tjugo elever som fått chansen att vara med och skapa ”Kosmos”. Foto: Thomas Karlsson

Konstnären Aris Tsartsonis som var med under hela resan är mycket nöjd med resultatet.

– På sätt och vis har vi redan uppnått syftet med konstverket. Vi har förenat elever från två skolor som lärt sig samarbeta och reflektera, säger han.

”Det är härligt att se eleverna reflektera över den kreativa processen”, säger Cesar Fulgencio, konstnärlig och kreativ ledare på Subtopia.
”Det är härligt att se eleverna reflektera över den kreativa processen”, säger Cesar Fulgencio, konstnärlig och kreativ ledare på Subtopia. Foto: Thomas Karlsson

Cesar Fulgencio håller med:

– Många unga påminns hela tiden om det dåliga som händer, om det onda, om våldet. Det här är en motvikt som balanserar bilden. det finns så mycket positiv och kreativ energi här, konstaterar han.

Läs mer: Stockholms stad satsar en miljon kronor på nya muralmålningar

Ämnen i artikeln

Graffiti
Alby
Botkyrka
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt