Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 12:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/fariah-idles-fran-tensta-moter-anna-konig-jerlmyr/

STHLM

Fariah Idle från Tensta möter Anna König Jerlmyr

Bild 1 av 2
Foto: Josefine Stenersen
Bild 2 av 2
Foto: Josefine Stenersen

För ett drygt år sedan möttes två olika världar – finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) och Tenstabon Fariah Idles. Då handlade deras möten om att hitta nya vägar för att få unga med kriminell livsstil att bryta med den för att komma vidare i livet.

Sedan kom coronautbrottet emellan.

Stadshuset i Stockholm ekar tomt. I de stråk av dagsljus som strilar in cirklar små partiklar av damm. Ljudet av ett par klackar genljuder.

Det är Fariah Idle, 26 som går med bestämda steg mot finansborgarrådets arbetsrum. Finansborgarrådet själv bär sneakers, hon tar sig fram ljudlöst. De båda kvinnorna har precis gett varandra en coronakram på behörigt avstånd. Det är uppenbart att de är glada över att ses igen.

Senast var det på ett café i Kista galleria. Det var en dryg månad sedan och virusutbrottet var i sin linda. Då kretsade deras samtal kring hur samhället hanterar unga personer med kriminell livsstil som som vill bryta med sitt destruktiva leverne.

– Vi brinner båda för den frågan. Sedan vi träffades första gången har vi funderat över vad vi tillsammans kan göra för att förbättra situationen, säger Fariah och kliver in i Anna König Jerlmyrs imposanta arbetsrum.

– Wow, skämtar Fariah, man kan tro du är kung.

Och det är hon ju på sätt och vis, Anna König Jerlmyr, 42, kung över Stockholm. Eller i alla fall borgmästare.

Själv titulerar sig Fariah social entreprenör och influencer. Sedan hon medverkade i den uppmärksammade radiodokumentären ”Tensta calling” av Randi Mossige-Norheim har hon synts lite överallt i medierna. I juni förra året möttes Fariah och Anna König Jerlmyr för första gången – då i ett panelsamtal arrangerat av Polar Music Prize. Temat var hur man kan bryta segregationen.

– Det klickade direkt mellan oss, beskriver Fariah mötet och finansborgarrådet håller med.

Sedan dess har de utvecklat en vänskaplig relation och de ses då och för att ta en fika.

– Vi har två helt olika nätverk som definitivt kan berika varandra. Efter varje möte lär jag mig någonting nytt, konstaterar Anna König Jerlmyr.

Bild 1 av 2
Foto: Josefine Stenersen
Bild 2 av 2
Foto: Josefine Stenersen

Men deras gemensamma hjärtefråga – hur samhället ska agera för att hjälpa unga kriminella – har kommit att hamna i skuggan av coronautbrottet.

För finansborgarrådet har det inneburit en konstant beredskap och kunskapssökande för att man ska kunna fatta beslut som minskar och lindrar skadeverkningarna för medborgarna i hela staden. För Fariah Idle blev det snabbt mer konkret då det visade sig att stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta på Järvafältet drabbats hårt.

– Jag kan ingenting om corona eller smittspridning, men jag kände att jag kunde göra en insats genom att göra vad jag kunde för att informera äldre somalier om läget. Många här känner nu personligen flera som drabbats och förlorat sina anhöriga, säger Fariah, som bland annat var med och spelade in en informationsfilm på bland annat somaliska,  för Alkompis, ett flerspråkigt mediehus.

Även i det här ämnet har Anna König Jerlmyr haft nytta av sin vänskap med Fariah Idle. Att få insyn och insikter i hur ett sammanhang man själv inte tillhör är värdefullt.

– Det är uppenbart att det krävs olika saker för att nå fram till olika grupper, samtidigt är det tydligt att människor tar till sig information på olika sätt, funderar Anna König Jerlmyr högt.

Hur ser skillnaden ut i dag då, i deras olika världar?

– I Rinkeby och Tensta är folk rädda nu. De isolerar sig på riktigt, går inte ut, säger Fariah Idle.

– Och inne i stan pågår fortfarande folklivet. Jag har sett trängseln i både Östermalmshallen och på uteserveringarna, konstaterar Anna König Jerlmyr.

– Det har blivit ett sådant fokus på Järva – hur ser det ut i andra stadsdelar, frågar Fariah Anna König Jerlmyr.

– Faktum är att andra stadsdelar inte är lika drabbade än, särskilt inte innerstan. Vi försöker förstå varför och lära av läget. Sedan är det ju säkert så att antalet fall kommer att öka över hela staden under de veckor som kommer, svarar finansborgarrådet.

Fariah Idle är glad och stolt över att hon fått vara med och sprida relevant information till den somaliska gruppen, men hon medger att det också väckt en del kritik:

– Många somalier känner sig utpekade. Nu sprids en bild av att alla somalier lever typ tillsammans med tio andra i samma släkt och i samma lägenhet. Så är det inte längre, så det tycker många är en skev bild.

– Att man inte känner till viruset stämmer inte riktigt heller, det gör man. Det rapporteras ju överallt och somalier tittar också på tv.  Att just somalier drabbats hårdare beror säkert bland annat på att vi umgås mycket, men det finns säkert andra orsaker också, säger Fariah.

Så tar dagens fikastund slut, Anna Kölnig Jerlmyr ska på en dragning med Sveriges kommuner och regioner och Fariah ska ut i sin verklighet.

– Vi ses snart igen. Vi får inte låta andra viktiga frågor, som vår gemensamma hjärtefråga, bara stanna upp nu, säger finansborgarrådet och vinkar farväl.

Läs mer: Sörjer sin pappa: ”Corona kan drabba alla”

Läs mer: Oron för det nya coronaviruset växer i Rinkeby efter dödsfall

Ämnen i artikeln

Järva
Tensta
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt