Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Färre akuter ska ge bättre sjukvård

Foto: Christine Olsson/TT

Nu ska det bli lättare för stockholmarna att få akutvård. Länets 17 närakuter minskas till 12 och det är landstinget – inte företagen själva – som ska styra över lokalisering, resurser, kompetens och öppettider.

– Det ska vara superlätt att ta sig till närakuten och få vård, patienterna ska slippa sitta på de stora akuterna, säger sjukvårdslandstingsråd Marie Ljungberg Schött (M).

Av dagens 17 närakuter ligger de flesta – 12 stycken – där företaget som driver verksamheten har bestämt att de ska ligga. Detta, menar landstinget, har resulterat i stora variationer i utbudet av närakuter i länet och omöjliggör en strategisk lokalisering av dem. Till exempel finns två närakuter i Nacka kommun, två närakuter i samma byggnad i Bromma och två närakuter med ett avstånd motsvarande en tunnelbanestation.

Nu ska landstinget ta ett fastare grepp om verksamheten. De framtida närakuterna ska ha en geografisk spridning i länet som ger alla stockholmare ett rimligt avstånd till närmaste närakut. Samtliga ska också ha tillgång till goda allmänna kommunikationer.

– Vi har inte bestämt exakt var de nya närakuterna ska ligga, men det ska vara förhållandevis nära ett sjukhus, säger Marie Ljungberg Schött.

Ni överger alltså den fria etablerings­rätten?

– Nu pekar vi med hela handen, och det är ett beslut som är förankrat både hos oppositionen och i branschen. Jag tror att husläkarmottagningarna kommer att tycka att det är ganska skönt, det är tungt för dem att bemanna på kvällstid.

Alla närakuter ska – till skillnad från i dag – kunna erbjuda samma vård och ha samma öppettider. Landstingets tanke är klockan 08.00 till 22.00 alla dagar.

– De ska ha tillgång till labb och röntgen, läkarna ska ha både barn- och vuxenkompetens, de ska kunna ta hand om ganska avancerade skador, som benbrott och svårare sårskador, säger Marie Ljungberg Schött.

De nya närakuterna ska enligt planen öppna i januari 2017 för att kunna fungera fullt ut lagom till dess att Nya Karolinska universitets­sjuk­huset står klart.

Nya Karolinskas högspecialiserade uppdrag innebär att antalet besök vid sjukhusets akutmottagning kommer att bli betydligt färre än dagens besök vid akuten på Karolinska i Solna. Närakuten för barn vid Astrids Lindgrens sjukhus kommer därför att utökas till att även omfatta vuxna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.