Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 07:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/farre-antagna-till-larosaten-i-stockholm/

STHLM

Färre antagna till lärosäten i Stockholm

Södertörns högskola. Foto: Carl Bredberg

Över 40.000 studenter har under torsdagen fått besked om att de är antagna till högre utbildning i Stockholmsområdet. 

Statistiken visar en något lägre antagning än förra året – samtidigt är boendesituationen för studenter i Stockholm fortsatt svår.
– Jag tror att det är många som väljer bort Stockholm för att det är svårt att få boende, säger Oskar M Wiik, ordförande i Stockholms studentkårers centralorganisation.

Totalt sett i Sverige ökar antalet antagna till universitet och högskola med 1,5 procent. Samtidigt minskar antalet studenter på högskolor i Stockholmsområdet i år något, 0,4 procent färre personer än i fjol är antagna till utbildningar i länet. 

På Södertörns högskola ökar antalet antagna med 13, 4 procent – 784 studenter – inför höstterminen 2019, jämfört med antagningen året innan. 

– Det beror på flera anledningar. Vi har synliggjort oss och ökat arbete med information om våra utbildningar. Vi har en bibliotekarieutbildning som lockat till sig många studenter. Att vi ökar visar att våra utbildningar uppfattas som relevanta och användbara, och det är roligt att vi gör det i ett läge med högkonjunktur och fortfarande små kullar från gymnasiet, säger Nils Ekedahl, vice rektor på Södertörns högskola. 

Vid Försvarshögskolan i Stockholm sjunker antalet antagna med 57 elever motsvarande 10, 9 procent. På Kungliga Tekniska högskolan är det 381 färre antagna studenter, 7,4 procent, inför hösten 2019 jämfört med året innan. 

– Att det går upp eller ner kan bero på många olika faktorer. Det kan bero på att det är färre platser eller att personer har sökt andra utbildningar. Det är svårt att veta, säger Anders Lundholm vid Universitets- och högskolerådet (UHR). 

Sophiahemmet högskola, minus 55,1 procent jämfört med förra året, och Ersta Sköndal Bräcke högskola, minus 25,3 procent, står för de största procentuella tappen. Det förklaras av att antagningen för vissa vårdutbildningar hanteras i en annan antagningsomgång, vilket gör att vissa utbildningar inte räknats med i statistiken för hösten 2019. Vissa lärosäten har även flyttat sina utbildningar vilket kan förklara de procentuella nedgångarna, enligt UHR. 

– Till exempel är det inte en minskning för Sophiahemmet högskola (SHH), i och med att de bara har med en utbildning i den antagning som beskrivs i dag från oss, och det var flera för ett år sedan. SHH ger dessa utbildningar även i år men de räknas alltså inte här, säger Anders Lundholm. 

Samtidigt som 42.410 personer har blivit antagna till högskola och universitet är bostadssituationen för studenter i Stockholmsområdet ett ifrågasatt ämne. En part som kritiserar bristen på bostäder för studenter är Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO), som menar att bostadsbristen hindrar framtida studenter från att etablera sig i Stockholm. 

– Jag tror att det är många som väljer bort Stockholm för att det är svårt att få boende innan terminsstarten, säger Oskar M Wiik, ordförande SSCO. 

Enligt siffror från SCB så finns 17.000 studentbostäder i länet, och Sveriges förenade studentkårers (SFS) har i en rapport från augusti 2018 ”rödlistat” boendesituationen för Stockholms studenter jämfört med Sverige i stort. I augusti kommer nya siffror som visar huruvida situationen har förbättrats under 2019. 

– Det sker satsningar som förhoppningsvis kommer att ge resultat längre fram, men under det senaste året är det oförändrat. Det beror bland annat på att i takt med att antalet studentbostäder ökar så ökar även antalet studenter, säger Oscar M Wiik. 

– Det finns aktörer som gör ett bra jobb, men att lösa studentbostadsmarknaden är ett gemensamt problem. Fler aktörer behöver se över hur de kan bidra.