Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 05:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/farre-bostader-till-allmannyttan/

STHLM

Färre bostäder till allmännyttan

Antalet markanvisningar för bostäder i allmännyttan minskar. Foto: Magnus Hallgren

Allmännyttan har bara fått hälften så många bostäder markanvisade i år jämfört med i fjol. Det visar nya siffror som Socialdemokraterna i Stadshuset har sammanställt.

DN Text

– Stockholm behöver fler hyresrätter, inte färre. Att i det läget, som Alliansen och Miljöpartiet gör, minska ambitionerna för allmännyttan och i stället öppna för nya ombildningar och utförsäljningar är helt fel väg att gå, säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S), i ett pressmeddelande.

Hittills i år har allmännyttan fått 455 bostäder markanvisade, det är en halvering jämfört med år 2018 och mer än 70 procent färre än 2015. 

– De kommunala bostadsbolagen är ett kraftfullt verktyg som staden måste använda för att bygga fler hyresrätter och stärka allmännyttan. Våra unga måste kunna flytta hemifrån och företagen måste kunna rekrytera. I dag hindras människor från att flytta till Stockholm och jobba för att de inte får en bostad, säger Karin Wanngård.

Socialdemokraterna vill bland annat återinföra ett tydligt mål till exploateringskontoret om markanvisningar till allmännyttan, stoppa ombildningar och införa en bostadsgaranti för unga.

Läs mer: Bara varannan planerad bostad i Stockholm byggs