Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Färre hemlösa i Stockholm

Foto: Maja Suslin/TT

Antalet hemlösa fortsätter att minska i Stockholm. Årets kartläggning visar en minskning med nio procent jämfört med förra mätningen 2014. Däremot sover fler personer ute.

Stockholm stad kartlägger hemlösheten vartannat år sedan 2004. Årets genomgång visar att det finns 2.420 hemlösa personer i Stockholm stad, en minskning med 231 personer eller 9 procent jämfört med föregående mätning.

Med tanke på att befolkningen ökat under samma period med cirka 20.000 personer, är minskningen av hemlösa även mer markant än vad mätningen visar.

– Det är oerhört positivt att hemlösheten går ner, det visar att man kan jobba strukturellt för att minska hemlösheten. Vi har haft en tydlig ambition med att öka antal försöks- och träningslägenheter och bostad först-lägenheter sedan valet 2014. Det har varit centralt för att få siffrorna att minska, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

Men inte alla siffror pekar i rätt riktning. Bland de hemlösa finns det en grupp som däremot har ökat: de som sover ute. De har blivit fler, från 124 personer 2014 till 137 i årets kartläggning.

– Trots att vi i staden har en tak över huvudet-garanti och erbjuder nattlogi, så finns det människor som avstår. Den gruppen måste vi jobba ännu hårdare med, bland annat med uppsökande verksamhet, säger Åsa Lindhagen.

Mer än hälften av de hemlösa, 57 procent, har missbruksproblem och 43 procent anser att de har behov av psykisk behandling. 70 procent av de hemlösa är män, vilket ligger i linje med nivån under samtliga räkningar sedan 2004.

– Men vi har också en strukturell hemlöshet som då inte är kopplad till social problematik i övrig bemärkelse, utan det är människor som inte kommer in på bostadsmarknaden. Samma sak med många barnfamiljer, som inte har ett behov av att ha kontakt med socialtjänsten alls. Därför är det otroligt viktigt att vi bygger mer bostäder, vi behöver fler hyreslägenheter som man har råd att bo i, säger Åsa Lindhagen.

Antalet hemlösa föräldrar har minskat från 582 till 457 under de senaste två åren.

Antalet hemlösa som är 65 år och äldre har ökat med cirka 25 procent. Ökningen kan förklaras av att det är första året som äldreomsorgen, som rapporterat in 57 hemlösa personer, deltagit i kartläggnigen.

År 2004, som var första gången kartläggnigen genomfördes, uppgick antalet hemlösa till 3.363. Det innebär att antal hemlösa minskat med 28 procent på tolv år.

Fakta. Hemlösa

Bostad först är en boendemodell där människor i hemlöshet med psykosocial problematik får möjlighet till permanent boende i egen lägenhet. Först därefter får personen det stöd som behövs för att boendet ska fungera.

Försöks- och träningslägenheter finns till för personer som gått igenom vård och rehabilitering och behöver stöd. I dag används de framför allt för missbrukare som gått igenom behandling, personer med psykiska funktionshinder och som tillfälligt boende för hotade eller misshandlade personer.

Källa: Stockholms stadsmission, Bostadsförmedlingen.

Stockholms stad definierar hemlösa så här:

- En hemlös person är en person som saknar egen eller förhyrd bostad och som inte bor i något stadigvarande inneboendeförhållande samt är hänvisad till tillfälliga boendealternativ eller är uteliggare

- Till de hemlösa räknas personer som bor på institutioner eller härbärgen och som inte har någon bostad ordnad vid en eventuell utskrivning

- Till de hemlösa räknas också personer som tillfälligt bor hos olika kamrater eller bekanta (max tre månader)

Fakta. Så här gjordes undersökningen:

Kartläggningen genomfördes med hjälp av elektroniska enkäter som utifrån lägesrapport den 25 september i av kontaktpersoner/handläggare vid bland annat stadsdelsförvaltningar, socialförvaltningar, samtliga härbärgen och akutboenden och frivillig organisationer, vilka registrerade en enkät per hemlös person från 18 år som var hemlös 25 september 2016.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.