Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Färre hyresrätter – så är läget i stadsdelarna

De senaste 20 åren har drygt 82.000 hyreslägenheter försvunnit i Stockholm. I 14 stadsdelar är allmännyttan helt utraderad.

– Staden skiktas, det har plötsligt blivit väldigt noga var man bor, säger Vänster­partiets gruppledare Ann-Margarethe Livh.

1990 hade Stockholms kommunala bostadsbolag hyreslägenheter i Norra Ängby, Alvik, Smedslätten, Stora Mossen, Höglandet, Mälarhöjden, Nälsta, Vinsta, Marieberg, Lilla Essingen, Roslagstull, Pungpinan, Södra station och Universitetet.

I dag är de borta, visar en rapport där Vänsterpartiet har gått igenom bostadsutvecklingen mellan 1990 och 2011. I 124 av 132 stadsdelar ökar bostadsrätternas andel av lägenheterna. Hyresrätterna minskar kraftigt och allmännyttan minskar mest.

– Borgarna ska aldrig mer komma och säga att de vill ha blandade bostadsområden. De måste börja tala klarspråk, rapporten visar tydligt att de inte värnar om allmännyttan, säger Ann-Margarethe Livh.

I stadsdelsområdet Enskede-Årsta-Vantör har andelen bostadsrätter mer än fördubblats och utgör nu hälften av lägenheterna.

– Titta på Årsta till exempel, även om jag avskyr den klyschan så har det varit en stadsdel där ”vanligt folk” kan bo. Med den utveckling som pågår så är det snart inte längre så, och det ser likadant ut runt Liljeholmen, säger Ann-Margarethe Livh.

1990 bestod Östermalms stadsdelsområde till 70 procent av hyres­rätter, i dag är 69 procent av lägenheterna bostadsrätter. På Kungsholmen är drygt 70 procent bostadsrätter.

De senaste åren har fler hyresrätter fått klartecken. Men det är bara en droppe i havet, enligt Ann-Margarethe Livh, som dessutom menar att ingen normal människa har råd att betala hyrorna i nyproduktion.

– Om borgarna vill ha en stad rensad från låginkomsttagare och fattiga problemfall så måste de säga det och stå för det. Segregationen ökar med lavinartad fart, vi ser en återgång till ett gammaldags klassamhälle där du kan pricka in folks ställning i samhället efter adressen, säger hon.

Borgarrådet Joakim Larsson (M), som ansvarar för bostadsbolagen, svarar att Svenska Bostäder fortfarande är Sveriges största bostadsbolag, med hyresgäster som aldrig har varit mer nöjda än i dag.

– De 35 miljarder kronor Stockholms allmännytta har fått in på ombildningar och försäljningar innebär att vi klarar underhåll, upprustningar och nyproduktion, säger han.

Joakim Larsson invänder att den som delar upp Stockholm i småområden kan bevisa nästan vad som helst med statistikuppgifter. Men den borgerliga alliansens linje är enligt honom att staden ska ha en jämn fördelning av hyres- och bostadsrätter.

– Självklart är vi inte nöjda med att vissa områden bara har kommunala hyresrätter, och det finns delar av innerstan där vi gärna ser fler hyresrätter, säger han.

Men segregation och utanförskap handlar, menar Joakim Larsson, inte bara om bostadspolitik utan också om att skapa arbetstillfällen i olika delar av Stockholm.

– Jag skulle vilja ha en öppen debatt om det: Är det så här vi vill ha det? Vill vi ha en stad med höga murar, där ungdomar från olika områden inte möts, där de sociala spänningarna ökar? säger Ann-Margarethe Livh.

Hyreslägenheter - bostadsrätter 1990-2011

Klicka på bilden för att se skillnaden mellan 1990 och 2011

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.