Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Färre inbrott i dna-märkta hushåll

Foto: Magnus Hallgren

Inbrotten minskar stadigt i bostäder som märkt sina ägodelar med dna. Men i villor som står utan den nya tekniken blir inbrotten fler.

– En studie kommer att visa huruvida det har uppstått en omfördelningseffekt, att tjuvarna går runt hörnet, säger Peter Lindström, kriminolog vid Stockholmspolisen.

Intresset var stort när projektet med märk-dna drogs i gång i tre testområden i Stockholms län, Stocksund, Sticklinge och Forn­udden i mars. Drygt 500 hushåll i respektive område nappade på erbjudandet att pensla sina tillhörigheter med en vätska, som endast syns i uv-ljus och likt vanligt dna kan knytas till en viss person. Två månader in i projektet hade inte ett enda inbrott rapporterats i märkta hus, något DN kunde berätta.

Nu – ett halvår senare har nollan brutits. I Stocksund har en familj drabbats av två inbrott, trots märk-dna. Och i de andra två områdena har två familjer drabbats. Men det är fortfarande så att dna-märkta områden är mindre utsatta för inbrott än andra. Mellan den 1 mars och 30 september i år anmäldes 31 bostadsinbrott i testområdena, bland såväl omärkta som märkta hus. Det är åtta färre än föregående år, eller drygt 20 procent.

– Om det är en effekt som kommer att kvarstå vet vi inte, säger Peter Lindström, docent i kriminologi.

Han ska tillsammans med representanter för Institutionen för kriminologi vid Malmö högskola utvärdera projektet med märk-dna. Frågorna som ska besvaras är bland annat om brottsligheten har påverkats i omkringliggande områden samt om projektet påverkat uppklaringsprocenten.

– Det man vill veta är ju om märk-dna har gjort så att ägarna fått tillbaka sina tillhörigheter, säger Peter Lindström.

I Storbritannien är märk-dna betydligt mer etablerat än i Sverige, både hos tjuvar, polisen och medborgarna. Misstänkta brottslingar undersöks rutinmässigt efter märk-dna. Och stora informationskampanjer, i såväl allmänna miljöer som arrester, hjälper öka medvetandet.

– Ytterst är det viktigaste att de kriminella ska inse att det inte går att avyttra det de har stulit samt att det finns en förhöjd risk att kunna bindas till brottet. I dagsläget är vi inte där än.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.