Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-25 05:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/farre-kommer-att-provtas-for-coronaviruset-i-stockholm/

STHLM

Färre kommer att provtas för coronaviruset i Stockholm

Foto: Vanni Jung Ståhle

Den som misstänker att han eller hon har smittats av coronaviruset inom Stockholmsregionen kommer inte längre att provtas. Endast de som redan ligger på sjukhus eller tillhör en riskgrupp kommer att tas prover på.

– Nu får vi acceptera att smittan finns här och nu gäller det att den sprids så lite som möjligt, säger Erik Berglund som är pressansvarig på Region Stockholm.

På onsdagen förändrades Region Stockholms sätt att hantera nya misstänkta fall av det nya coronaviruset. Provtagningen på nya misstänkta fall kommer att koncentreras till dem som redan är på sjukhus. Övriga, som inte är i en riskgrupp, kommer inte att provtas.

Amina Manzoor: Nu måste vi alla bidra för att minska effekterna av pandemin

– Dessa uppmanas istället att stanna hemma och att inte umgås med andra än den eller dem som du bor med, säger Erik Berglund.

– Är du 20 år och stark får du vänta ut sjukdomen.

”Du som har symtom som påminner om coronavirus kommer inte att provtas. Det gäller oavsett om du varit i de områden som tidigare varit utsatta för smitta eller haft nära kontakt med någon som du vet är sjuk i covid-19”, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Däremot kommer äldre och de som i övrigt befinner sig i en riskgrupp och har besökt ett riskområde att kunna få besök av en jourläkarbil.

Enligt Erik Berglund har den tidigare metoden tagit för stora resurser och man kan inte längre ha den noggrannhet som man hade i början. Sjukvården övergår istället till att skydda de svaga; att helt stoppa smittan anses inte längre möjligt. Varje fall kommer inte längre att följas upp.

Innebär detta att ni inte längre kommer att ha kontroll på antalet smittade?

– Vi släpper idén om att fånga in alla. Nu har vi en smitta som vi inte kan stänga inne så det gäller att se till att så få som möjligt i riskgruppen kommer att få den.

Förändringen inleddes delvis redan på tisdagen men genomfördes helt under onsdagen.

Ett av målen är att stoppa spridningen i vården. Därför fokuserar man nu på att provta dem som är inlagda på sjukhus och som har symtom som gör att man kan misstänka coronasmitta.