Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/farre-stockholmare-vill-ha-tiggeriforbud/

STHLM

Färre stockholmare vill ha tiggeriförbud

Andelen stockholmare som vill ha ett förbud mot tiggeri minskar. Foto: Emil Langvad/TT

Andelen stockholmare som vill ha tiggeriförbud har minskat, men fler i staden är fortfarande för ett förbud. De som vill ha förbud känner sig också i betydligt högre grad otrygga med tiggare.

– Sex av tio som röstar på SD känner sig otrygga, det är en väldigt hög siffra jämfört med hela befolkningen, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.

Den sista september röstade Lidingö som första kommun i Stockholms län igenom ett tiggeriförbud. 

– Tiggeri är ingen väg ur fattigdom och många Lidingöbor känner sig otrygga, sa Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande när beslutet klubbades.

DN har tidigare rapporterat att Täby och Danderyd inte bara vill införa tiggeriförbud. Kommunerna vill även förbjuda tiggare att samla in kläder och burkar vid återvinningsstationer.

Samtidigt visar DN/Ipsos färska mätning att 45 procent av stockholmarna vill förbjuda tiggeri medan 40 procent anser att det ska vara tillåtet. Men opinionen för ett tiggeriförbud har minskat kraftigt i Stockholms stad. Andelen som vill ha tiggeriförbud har stadigt legat kring 55 procent de senaste åren men är nu bara 45 procent.

– Jag ser flera förklaringar. Antalet tiggare på våra gator har minskat och människor har vant sig vid att se tiggare i gatubilden. Även om tiggeriförbud föreslås och debatteras i kommuner runt om i landet så är min bedömning att frågan inte är lika het längre, säger Nicklas Källebring.

I hela Stockholms län finns dock en tydlig majoritet, 52 procent, för tiggeriförbud. Frågan är tydligt partipolitiserad. Bland de som röstade på Sverigedemokraterna i förra valet vill hela 94 procent förbjuda tiggeri. Även bland kristdemokrater och moderater vill en majoritet, tre av fyra, ha ett förbud. Medan nära tre av fyra vänsterpartister och miljöpartister tycker att tiggeri ska vara tillåtet.

– Det beror på befolkningssammansättning och att man röstar annorlunda i andra kommuner än i Stockholm. Det finns värderingsskillnader. Stockholms väljare är mer Gal-orienterade än i kommuner där fler röstar på Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, säger Nicklas Källebring. 

Gal/Tan-skalan är ett sätt att beskriva politiska förhållningssätt. Den enda änden av skalan, Gal, står för grön, alternativ och liberal och den andra, Tan, för traditionell, auktoritär och nationalistisk.

Undersökningen visar också att få invånare känner sig otrygga när de möter tiggare på gator och torg. Bara var sjätte person i länet känner sig otrygg, medan fyra av fem uppger att de varken känner sig trygga eller otrygga med tiggare.

Däremot finns ett direkt samband mellan att vilja ha förbud och känslan av otrygghet som även avspeglas i partitillhörighet. Mest otrygga känner sverigedemokrater, kristdemokrater och moderater.

– Tre partier sticker ut i otrygghetskänsla. Det kanske mest förvånande är att 60 procent av SD:s väljare säger att man är otrygga. Det är en väldigt hög siffra jämfört med hela befolkningen där väldigt få känner sig otrygga, säger Nicklas Källebring.

Vad som är hönan och ägget har han svårt att svara på, liksom varför vissa partisympatisörer upplever en betydligt större otrygghetskänsla inför tiggare än övriga befolkningen.

– Om det vore så att det bara reflekterade synen på om man tycker att tiggeri ska vara förbjudet då borde andelen otrygga vara betydligt högre bland moderater och kristdemokrater. Det finns fler bakomliggande faktorer som gör att man uttrycker otrygghet här.

Undersökningen visar också att fler äldre vill förbjuda tiggeri. Bland de unga mellan 18-29 år anser 38 procent att tiggeri ska vara förbjudet medan hela 62 procent av de äldre över 60 år vill ha tiggeriförbud. Däremot är äldre över 60 år tvärtom mer trygga i mötet med tiggare än yngre.

– Det finns en tendens att äldre faktiskt känner sig tryggare med tiggare än vad yngre gör, men det är inga dramatiska skillnader mellan vare sig kön eller åldersgrupper, säger Nicklas Källebring.

Läs mer: Tio tiggare splittrar Lidingö inför tiggeriförbudet 

Läs mer: Färre stockholmare ger pengar till tiggare