Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Färre vårdplatser än förra julen: Det kommer att bli tufft

Akutmottagningen på Danderyds sjukhus där det var brist på salplatser förra julen.
Akutmottagningen på Danderyds sjukhus där det var brist på salplatser förra julen. Other: Bertil Ericson/TT

Akutsjukhusen kommer att ha färre vårdplatser öppna under jul- och nyårshelgerna än förra året, trots att vårdpersonal då vittnade om en ohållbar situation. Läget kommer att bli ansträngt i år också, säger chefläkare Johan Bratt. Men planeringen är bättre i år, menar han. 

– Jag tycker att vi har en god kapacitet totalt sett. 

Under förra årets jul- och nyårshelger sprack sjukhusens julplanering, och i mellandagarna kallas personal in från ledigheten. Bristen på vårdplatser gjorde att personalen tvingades rulla ut patienter i korridoren för att någon annan behövde salplatsen bättre, vilket DN bevittnade på plats på Danderyds sjukhus. När det var fullt i akutens korridorer ställdes skärmar upp och patienterna rullades ut i kulvertarna.

På Södersjukhuset väntade patienter upp till 40 timmar på akuten. Samtidigt vittnade personal om en ohållbar situation. På Danderyds sjukhus blev effekten att många sjuksköterskor sade upp sig efter helgerna. 

Under hela det gångna året har sjukhusen haft stor brist på vårdplatser, och under hösten har cirka 700 varit stängda, vilket är 100 fler än under samma period i fjol. 

Nyligen har akutmottagningarna på tre av de stora akutsjukhusen Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Karolinska Solna fått kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som slagit fast att det inte är förenligt med hälso- och sjukvårdslagen att patienter vårdas i korridorer och kulvertar i väntan på att läggas in och få en vårdplats.

Ivo pekade på att detta sätt att bedriva vård inte är patientsäkert och att patienterna varken kunde få behoven av omvårdnad, mat och mediciner tillgodosedda. 

– Det handlar om att man måste ha patienterna under uppsikt för att kunna säkerställa omvårdnadsbehovet, säger Lena Renman, enhetschef på IVO:s avdelning öst.

Hon säger att myndigheten meddelat vårdgivarna och beställarna sina beslut, och haft dialogmöten med dem. Några inspektioner på akutmottagningarna i jul- och mellandagarna har Ivo inte planerat in.

– De vet att det är kämpigt och det är de väl medvetna om, men de måste också vara extra beredda så att de inte vårdas i kulvertarna. Vi har ju talat om för dem att det är olämpligt och att det inte är god och säker vård, säger Lena Renman.

Läget kommer att bli ansträngt också i år, säger landstingets chefläkare Johan Bratt. Men enligt honom har man planerat bättre än vad man gjorde förra året. 

– Det kommer att bli tuffa och ansträngda helger. Totalt sett har vi något färre vårdplatser i år än under jul och nyår förra året. Men planeringen i år har varit bättre och jag tycker att vi har en god kapacitet totalt sett . 

Under årets jul- och nyårshelger är antalet stängda vårdplatser fler än under förra året, framför allt på Karolinska universitetssjukhuset, som med kombinationen Huddinge-Solna är det största sjukhuset. Under julen väntas cirka 60 fler vårdplatser att vara stängda jämfört med förra året. Skillnaden i planeringen är att Karolinska i större utsträckning än förra året skjuter upp planerade operationer. Det finns också en högre beredskap i vården runt akutsjukhusen.

Planerade operationer ska ha gjorts i god tid innan jul och de patienter som ska flyttas mellan vårdgivare ska kunna göra det snabbare med hjälp av extrainsatta sjuktransporter under helgerna, säger Johan Bratt. Enligt honom har man också fler inskrivna på avancerad sjukvård i hemmet. 

Trots färre vårdplatser ska akutvårdens kapacitet vara densamma som förra årets jul- och nyårshelger, menar han. 

– Den planering man har på Karolinska gör att vi kan använda nästan alla öppna vårdplatser till de som är akut sjuka.

Läkarföreningen på Karolinska befarar ändå att situationen kommer att vara mycket pressad.

Vi ser att det kommer att bli ett väldigt bekymmersamt läge, det kommer att krävas mycket av alla som arbetar i helgerna.

– Vi ser att det kommer att bli ett väldigt bekymmersamt läge, det kommer att krävas mycket av alla som arbetar i helgerna. Detta på grund av platsbristen som beror på personalbrist, säger Yvonne Dellmark, läkarföreningens ordförande på Karolinska. 

Hon understryker att de medicinska behoven som alltid prioriteras, det kommer även att gälla om patienter måste vårdas på akuten i väntan på att läggas in. 

– Som läkare tar man i ett det läget mindre hänsyn till att Ivo har haft synpunkter. Om patienterna är i ett sådant medicinskt skick att de inte kan skickas hem, så måste man lösa problemet efter de förutsättningar som finns, säger Yvonne Dellmark.

På Södersjukhuset är antalet vårdplatser under jul- och nyårshelgerna också något färre än förra året. Men man räknar också med ett lägre tryck på akutsjukvården, säger Eva Östblom, chefläkare på Södersjukhuset. 

– Fjolåret var riktigt kämpigt eftersom influensan kom supertidigt. Men de yttre omständigheterna är bättre i år avseende influensa och vinterkräksjuka så vi räknar med lägre tryck på akutmottagningen, säger säger Eva Östblom, chefläkare på Södersjukhuset. 

Om man inte är akut sjuk kan man avlasta akutsjukhusen genom att vända sig till andra mottagningar, säger Johan Bratt. 

– Det absolut bästa är att ringa 1177 Vårdguiden. Alla husläkarmottagningar är öppna på vardagar och när de har stängt har vi husläkarjourer och närakuter som ger hjälp. 

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) tycker att sjukvårdens besked inför julen är oroväckande. 

— När nu färre platser öppna så betyder det ju att även marginalerna är mindre. Tänk om influensan bryter ut i år igen! Det är ohållbart. Sjukhusen i Stockholm behöver en större kostym och mer pengar. Det tycker jag att landets rikaste landsting har råd med, säger Dag Larsson (S). 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.