Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Färsk fisk till stockholmarna

Foto: Privat

I höst startar fiskauktioner i Stockholm. Syftet för auktionsbolaget, som i huvudsak ägs av yrkesfiskare, är att ge dessa högre och säkrare inkomster och att ge invånarna i Stockholm och Mälardalen färskare fisk. Om fisken dessutom blir billigare återstår att se.

Länsstyrelsen kom för några år sedan fram till att det inom 25 mils radie från Stockholm finns yrkesfiskare som kan landa på omkring 800 ton gös, lax, strömming, torsk, abborre, gädda och sik varje år. Länsstyrelsens slutsats var att det skulle vara en god grund för en fiskmarknad i Stockholm som skulle ge konsumenterna pinfärsk fisk och yrkesfiskarna bättre ekonomi.

En fiskmarknad etablerades 2013 i Sturegallerian och lever vidare i en relativt blygsam skala. Bland annat för att den enda upparbetade transportkedjan för fisk går från ett antal fiskehamnar till Göteborg. Det betyder att fisk från Östersjön, Mälaren och Hjälmaren åker lastbil till Göteborg där den auktioneras ut till grossister och körs tillbaka till ostkusten med lastbil.

I oktober eller november startar Stockholms fiskauktion sin verksamhet. Yrkesfiskaren Mats Eriksson från Västerås har åkt land och rike runt och värvat yrkesfiskare som aktieägare i bolaget som hittat lokaler i Slakthusområdet.

– Vi ska sälja fisk till grossister och inte direkt till konsumenterna. Det betyder att vi inte behöver några flotta lokaler. Vi behöver stora kylrum och mycket is, säger Mats Eriksson, som är styrelseordförande i bolaget där över 70 procent av aktierna ägs av yrkesfiskare.

Även fiskare från Åland och Baltikum har tecknat aktier.

– Vår ambition är att vi ska gynna det regionala fisket så att inte alla fiskgrossister handlar i Göteborg och all fisk ska åka dit innan den körs tillbaka till Mälardalen, säger Mats Eriksson.

Han betonar att det handlar om att skapa en kommersiell marknadsplats där fisk och skaldjur från många olika håll säljs till grossister från lika många håll.

Nu i sommar köpte Stockholm fiskaauktion Smögens fiskauktion från Sotenäs kommun. Från Sotenäs kommuns sida handlade det om att en fiskauktion inte riktigt ingår i den kommunala kärnverksamheten och från Stockholms fiskauktions sida om att skapa en bas även på västkusten.

– Smögens fiskauktion ska leva vidare. Det ingår i avtalet med kommunen och ger oss bra tillgång till fisk och skaldjur från Bohuslän, säger Henrik Johansson som har 28 års erfarenhet av fiskauktionsbranschen från Göteborgs fiskauktion i bagaget och som i går, tisdag, tillträdde som vd för Stockholms och Smögens fiskaauktioner.

Den fisk som auktioneras ut i Slakthusområdet kommer bara till en liten del att finnas där rent fysiskt. Internet gör att den fisk som en grossist ropar in på nätauktion i Stockholm ofta kan köras direkt från en fiskhamn i exempelvis Bohuslän eller i Norge till grossistens kylutrymmen. Henrik Johansson ser inte Stockholms fiskauktion i första hand som en konkurrent till sin gamla arbetsgivare, utan tror att de båda företagen tillsammans ska kunna stärka fiskerinäringen.

Som yrkesfiskare vet Mats Eriksson att det viktigaste av allt är att någon på ett säkert och någorlunda ekonomiskt gynnsamt vis tar hand om och säljer den fisk som han fångar. Med det har det ibland varit lite si och så i vår del av landet.

– En av våra utmaningar blir att skapa en bra och pålitlig transportkedja. säger Mats Eriksson, som tror att bättre tillgång till riktigt färsk fisk och färska skaldjur ska göra att vi som bor i Stockholm och Mälardalen börjar äta mer fisk.

– Stockholms fiskauktion är bra miljömässigt. Om vi får snurr på allt vi behöver få snurr på tror jag att konsumenterna även kommer att uppleva att det blir billigare att köpa fisk, säger Mats Eriksson.

Gös från Mälaren miljömärks

Samtidigt som arbetet med att starta Stockholms fiskauktion pågår granskas gösfisket i Mälaren för MSC-certifiering. MSC-certifiering ges till fisken som är hållbara och är en kvalitetsmärkning som kan bli mycket viktig i framtiden. Gösfisket i Hjälmaren var det första MSC-certifierade in sjöfisket redan 2006.

Mats Eriksson, som även är ordförande för Mälarens fiskareförbund, tror inte att MSC-märkningen har så stor betydelse i Sverige där alla vet vad Mälaren är, men däremot utomlands. I länder som Tyskland, Frankrike och Österrike är trenden mot att enbart saluföra MSC-märkt stark.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.