Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Fartkameror räddar liv

Fartkameror på Stockholms vägar.
Fartkameror på Stockholms vägar. Foto: Åke Ericson
Midsommarhelg innebär ökad trafik, och därmed ökad risk för olyckor. Men allt fler vägar övervakas av fartkameror, vilket har visat sig ha en klart dämpande effekt. I Stockholms län har olycksnivån på vissa sträckor med fartkameror sjunkit med hela 50 procent, enligt trafikforskare.

Hårt belastade länsvägar, som väg 276 Åkersberga-Roslagskulla, övervakas av så kallade ATK-kameror, automatiska trafiksäkerhetskameror. Under 2007 registrerades totalt 1.669 hastighetsöverträdelser på 50 km- och 70 km-vägar. Längs väg 276 har hittills i år 800 överträdelser registrerats.

Anders Drugge, chef för polisens ATK-enhet i Kiruna, har inför midsommarhelgen granskat länets vägar. Hans statistik avslöjar att fartkameror har en tydligt dämpande effekt.

- Det finns tydliga signaler om att fartkameror räddar liv och att antalet trafikskadade blir lägre. I Stockholms län har olycksnivån på sträckor med trafikkameror sjunkit med 50 procent. Det är mycket goda siffror, säger Anders Drugge.

- Våra kameror är inte uppsatta slumpvis, utan på kända olyckssträckor. Mitt bästa råd så här i midsommartid är att uppmärksamma våra kameror och anpassa hastigheten, betonar han.

Redan i slutet av 1980-talet gjordes försök med automatiska fartkameror. I maj 2004 träffade Vägverket och Rikspolisstyrelen en överenskommelse om samarbete. Enheten i Kiruna inrättades och i dag finns cirka 850 kameror utplacerade över hela landet. Dagens moderna kameror rymmer både fotoblixt och radar och fungerar dygnet om.

I Stockholms län finns för närvarande 74 kameror. Ytterligare 12 ska placeras ut under året, närmast på väg 227 mot Dalarö, och 257 till Tungelsta på Södertörn.

Ann Lindberg-Jörnstedt är chef för trafikpolisen i Stockholms län. Hon delar helt Anders Drugges uppfattning att ATK-kameror spar liv i trafiken.

- De är ett viktigt komplement i vårt ordinarie trafikarbete. Vår erfarenhet är att ATK-kameror har en dämpande effekt, vilket innebär en lägre medelhastighet. Det är till fördel för trafikmiljön i sin helhet, säger Ann Lindberg-Jörnstedt.

Det är väl känt att det är hastigheten som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafik­olycka får. Om alla höll hastighetsgränserna på våra vägar skulle mer än 100 liv sparas varje år.

- På sträckor med ATK-kameror har hastigheten i genomsnitt sänkts med fem kilometer i timmen, exempelvis på en 70-väg till 69 kilometer i timmen, och varje kilometer som vi lyckas sänka hastigheten på innebär mindre mänskligt lidande, säger Drugge.

- Vi är inte ute efter att sätta fast någon för fortkörning, däremot arbetar vi för att få bilisterna att respektera och hålla aktuella hastighetsgränser. Det är syftet med våra kameror.

Väg 276, Åkersberga-Roslagskulla, är i midsommarhelgen en mycket hårt belastad länsväg. De första kamerorna kom upp 2006, nu finns tio, fem i vardera riktning. Vägren saknas till stor del. Trafikflödet varierar från 13.000 fordon per dygn i Åkersberga till 2.000 vid Roslagskulla. I helgen mångdubblas trafikflödet.

Olycksstatistiken visar att under etableringsåret 2006 inträffade sex polisrapporterade olyckor med nio skadade, varav en svårt. Under 2007 rapporterades tre olyckor med tre lindrigt skadade.

Vidare noteras en minskning av koldioxidutsläpp på länsvägen med cirka 212 ton - lägre hastigheter är lika med lägre utsläpp. Den beräknade samhällsekonomiska nyttan, då reducerade olyckskostnader har räknats in, blir 6,2 miljoner kronor.

- Alla är vinnare med ATK-kameror, trafikanterna, miljön och samhället. Väg 276 är ett bra exempel på vad fartkameror betyder, avslutar Anders Drugge.

Sex av tio stockholmare tycker

Sex av tio stockholmare tycker inte att fortkörning är en allvarlig företeelse.
Det visar en ny undersökning från Länsförsäkringar. Män tar lättare på fortkörning än kvinnor. 68 procent av männen mot 47 procent av kvinnorna uppger att de inte tycker det är allvarligt att köra fort. De som är yngre än 39 år är överrepresenterade i gruppen som inte ser så allvarligt på fortkörning. Totalt har 1.000 personer i åldrarna 16–69 år intervjuats.
140.000 bötfällda

Under 2007 registerades och bötfälldes cirka 140.000 fartsyndare med hjälp av ATK-kameror.
Under 2008 beräknas antalet stiga till 220.000–230.000 beroende på den fortsatta utplaceringen av kameror. I Stockholms län var antalet bötfällda cirka 10.000 under 2007.

Bötesbeloppen varierar mellan 2.000 kronor och 4.000 kronor beroende på överträdelsen. Vid mer än 31 kilometers överträdelse dras även körkortet, i normalfallet i en till tre månader.

Fakta fartkameror

Under 2007 registerades och bötfälldes cirka 140.000 fartsyndare med hjälp av ATK-kameror.

Under 2008 beräknas antalet stiga till 220.000–230.000 beroende på den fortsatta utplaceringen av kameror. I Stockholms län var antalet bötfällda cirka 10.000 under 2007.

Bötesbeloppen varierar mellan 2.000 kronor och 4.000 kronor beroende på överträdelsen. Vid mer än 31 kilometers överträdelse dras även körkortet, i normalfallet i en till tre månader.

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.